Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iноземець не раб»

У Чехії задля взаємодопомоги гуртуються українці
08 квітня, 19:40
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ «CIZINEC NEN OTROK»

Заробітчани і ті, хто проживає у країні вже давно, об’єднуються, аби допомогти своїм землякам, які опинилися  у скрутному становищі.

Карантин неабияк вдарив по ринку праці усіх європейських країн, що спричинило повернення великої кількості заробітчан додому. Однак чимало з них залишилося на території країн-роботодавців. Частина з цих людей опинилися у скрутному становищі, адже окрім втрачених робочих годин вони постали перед проблемою неспроможності оплачувати житло чи навіть звичні продукти харчування.

Аби їм допомогти, почали об’єднуватися інші українці, що мешкають у Чехії. Нещодавно було офіційно зареєстровано громадську організацію «Cizinec neni otrok», що дослівно перекладається як «іноземець не є рабом». «На сьогодні є частина людей, котрі не мають місця проживання у зв’язку із цією ситуацією, також є частина людей, котрі не мають продуктів харчування. Ми намагаємось допомагати всім, хто до нас звертається, проте наших сил замало і ми дуже раді, що Посольство України у Чеській Республіці активно допомагає нам, хоча правильніше сказати, що ми допомагаємо їм. Також у нас є адвокат для юридичної допомоги, а днями до нас звернувся чоловік, котрий має власну агенцію, і сказав, що може надати свій гуртожиток для розміщення тих, хто не має де проживати, на період епідемії безкоштовно», — розповів «Дню» засновник ГО Ярослав ЧЕПА.

Отримати допомогу або долучитися до волонтерської ініціативи можуть усі, для цього необхідно написати на email: [email protected], чи залишити заявку на сайті.

Також пан Ярослав закликав усіх заробітчан, які вже повернулися в Україну, не ігнорувати двотижневу самоізоляцію, аби вберегти свої ж родини від біди. «Ті, хто залишився, як би це не було важко, не рвіться додому. Безпечніше для вашої родини буде, якщо ви залишитесь тут. Адже найбільша небезпека зараження — це моменти контакту з великою кількістю людей, при транспортуванні додому, наприклад», — наголосив чоловік.

Сторінка волонтерської ініціативи у Фейсбуці за посиланням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати