Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дарницька «гарячка»

Як знешкодити головного забруднювача довкілля Києва
16 січня, 10:41
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Дарницька теплоелектроцентраль — головний забруднювач столиці. Про це заявили в Державній екологічній інспекції України і в Міністерстві екології та природних ресурсів. Для киян це не сюрприз, а доведена чиновниками очевидність. Громада намагається змінити ситуацію. Мешканці спальних масивів Позняки і Харківського надсилали до столичної влади та екологічних служб безліч скарг щодо шкідливої для довкілля роботи Дарницької ТЕЦ. У відповідь на це кілька тижнів тому Держекоінспекція провела низку перевірок, які підтвердили, що теплоелектроцентраль перевищує викиди шкідливих речовин у повітря та Канівське водосховище.

«ЦЕ НЕ ВОДА, А ОТРУТА»

Ланцюжок такий: для своєї роботи ТЕЦ використовує вугілля, зола після спалювання зберігається на шлаковідводах, які ведуть до озера Гарячка. На підприємстві водойму вважають технічною, хоча насправді створила її природа. Гарячка входить до каскаду озер, сполучених між собою підземними річками. Із Гарячки вода з золою потрапляє в озеро Нижній Тельбін, звідти — у Дніпро, а далі, за течією, — до Канівського водосховища. Усе б нічого, але вугілля, яким користується Дарницька ТЕЦ, має чималий вміст ртуті.

«Це вугілля привезене з окупованих регіонів, від такого вугілля відмовилися навіть у Росії саме через вміст ртуті, — пояснював у своєму відеоблозі народний депутат Ігор ЛУЦЕНКО, записуючи ролик на місці, де шлаковідводи ТЕЦ сполучені з озером. — Тут не можна ловити рибу і купатися, бо сюди тече не вода, а отрута. Ми готували звернення до київської влади, щоб на озері встановили таблички про заборону купання та риболовлі, до такої риби краще не торкатися, бо в ній уся таблиця Менделєєва. Правил захоронення відходів на ТЕЦ не дотримуються. Якщо пройти до шлаковідводів, то зола тут лежить просто нагорі, а не під затопленим шаром, і вся ця пилюка розноситься по Дарниці, Позняках, і як наслідок — захворювання населення. ТЕЦ не хоче переходити на газ, як це роблять у Європі, бо так втрачається колосальний заробіток на тарифах. Але здоров’я людей набагато дорожче».

НА ОБІЦЯНУ МОДЕРНІЗАЦІЮ ЧЕКАЮТЬ РОКАМИ

Міністр екології Остап СЕМЕРАК заявив, що в січні цього року заплановано перевірку на дотримання умов дозволу щодо виконання заходів зі скорочення викидів забруднюючих речовин. «Але вже зараз очевидно, і Мінприроди може повністю підтримати позицію киян, що це підприємство є серйозним забруднювачем, — коментував ситуацію міністр на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Міністерство готове надати допомогу київській владі для виходу на екологічні нормативи в діяльності Дарницької ТЕЦ. Державою такі механізми передбачено. Наприклад, програми пільгового екокредитування на модернізацію. Крім того, Київ отримує 80% сплаченого екоподатку. Очікую від міської влади кроків з урегулювання цієї ситуації».

Міський голова Києва Віталій КЛИЧКО навесні минулого року коментував, що ТОВ «Євро-Реконструкція», якому належить Дарницька ТЕЦ, має вжити всіх заходів заради безпечного функціонування Гарячки, доки об’єкт не буде рекультивовано. На самому підприємстві 2016 року обіцяли розпочати програму модернізації обладнання, яку мали завершити до 2020-го. Генеральний директор ТОВ «Євро-Реконструкція» В’ячеслав СЕЛІВАНОВ обіцяв, що в опалювальному сезоні 2017 року кількість золи і шлаку, яка подається до шлаковідвалу на озері, зменшиться на 30%.

«Це відбудеться за рахунок поетапної модернізації котлоагрегатів Дарницької ТЕЦ з подальшим переведенням їх на сухе золошлаковидалення, — розповідав раніше журналістам В’ячеслав Селіванов. — Із 1955 року відходи від спалювання вугілля, змішані з водою, подаються двома трубами завдовжки в 5,5 кілометра на шлаковідвал у районі Позняки. Ми плануємо отримати техніко-економічне обґрунтування проекту модернізації до лютого 2018 року, це амбіційна мета. Готовність робочого проекту — на початок травня 2017 року. Після закінчення опалювального сезону ми розпочнемо практичне впровадження нашої ідеї».

«ПОТРІБНІ БІЛЬШ РІШУЧІ ДІЇ»

Якщо вірити словам керівників Дарницької ТЕЦ, то минулий рік мав стати ключовим для модернізації підприємства. Наразі заяви Мінекології та ДЕІ про його екологічну небезпечність ТОВ «Євро-Реконструкція» не коментує. А в Київраді запевняють, що разом із товариством готують спільний проект рішення щодо рекультивації території шлаковідвалу в майбутньому та створення тут зеленої зони. На місці шлаковідвалу має бути парк з дитячими атракціонами. Це видається фантастикою.

«З приводу коментарів ТЕЦ, що вони щось модернізують, то це не відповідає дійсності. Я про ці плани років десять чую, але в результаті нічого немає, — стверджує Володимир БОРЕЙКО, директор Київського еколого-культурного центру. — Потрібно зробити так, щоб цю ТЕЦ винесли за межі Києва. Чи погодяться вони на такий варіант? Чесно кажучи, це мають бути їхні проблеми. Якщо ні, то треба їх закривати, бо теплоелектроцентраль перевищує всі допустимі норми викидів шкідливих речовин у рази. Як мінімум, на ТЕЦ можна встановити нові фільтри, але до цього треба змушувати. Місто повинно цим займатися, однак ніхто цього не робить. От Віталій Кличко як міський голова може викликати до себе на розмову керівників Дарницької ТЕЦ і поставити ультиматум, що місто припинить подачу води, якщо підприємство далі забруднюватиме повітря. Просто немає політичної волі. Як закривати МАФи — то будь ласка, бульдозерами їх згрібають. Заяви міністра Остапа Семерака теж для ТЕЦ нічого не значать. Потрібні більш рішучі дії від міністра та від міста зокрема. А Держекоінспекція, зі свого боку, повинна штрафувати ТЕЦ і вимагати її закриття. Ситуацію можна вирішити тільки так».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати