Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«445 років історії вищої освіти України»

У Острозі провели міжнародний форум, присвячений Острозькій слов’яно-греко-латинській академії
18 листопада, 17:43
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Національному університеті «Острозька академія» днями відбувся міжнародний форум «445 років вищої освіти України», присвячений Острозькій слов’яно-греко-латинській академії, заснованій 1576 року князем Василем-Костянтином Острозьким.

«Недарма Михайло Грушевський писав, що Острозька академія впродовж ХVІ — ХVІІ століть була відома як «перше огнище нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя». Ми можемо собі лише уявити, якою була Острозька академія 445 років тому, якщо її ректором обрали вселенського православного патріарха Кирила Лукаріса. Наш форум — це першочергове завдання й обов’язок викликати зацікавленість політичних, громадських, культурних діячів і особливо учених до глибокого дослідження історії Острозької академії та Острозького князівства», — зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», Герой України Ігор ПАСІЧНИК.

Спікерами міжнародного форуму стали міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль, народні депутати України Олександр Аліксійчук та Олександр Салійчук, генеральний директор Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Державного управління справами Павло Кривонос, міський голова Острога Юрій Ягодка та інші.

До участі в форматі онлайн долучилися Тимчасова Повірена в справах Федеративної Республіки Бразилія, радниця посланниця Елда-Марія Гаспар Алварез, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Кувейті Олександр Балануца, Надзвичайний і Повноважний Посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні Пан Хонг Тхач Нгуєн, Надзвичайний і Повноважний Посол ОАЕ в Україні Салем Ахмед Аль-Каабі, Радник Посольства Литви в Україні Маріюс Дунда, старший радник Посольства Республіки Ірак в Україні Монадел Акеф та український дипломат, міністр закордонних справ України (2007 — 2009) Володимир Огризко.

Щодо ювілею свої вітання учасникам форуму надіслали Президент України Володимир Зеленський, прем’єрміністр України Денис Шмигаль та голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Шановні друзі, вітаю вас із відкриттям міжнародного форуму «445 років вищої освіти України: традиції, що творять майбутнє». Острозька академія — навчальний і культурний центр, який започаткував вищу освіту на українських землях і донині поширює найкращі освітні традиції. Переконаний, що освіта — стратегічна сфера, яка визначає майбутнє кожної держави. Тому розбудова та реформування освіти — одне з актуальних завдань України. Бажаю всім учасникам форуму високих досягнень, професійного розвитку та плідної співпраці!», — йдеться в привітанні Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО.

«СУЧАСНІ ЗАКЛАДИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ МАЮТЬ ВИГЛЯДАТИ ТАК, ЯК «ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ»»

Головним спікером заходу став міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який зачитав привітання від прем’єрміністра України Дениса Шмигаля. Приємною подією стало нагородження відзнаками МОН України представників професорсько-викладацького складу НаУОА: завідувача кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій, професора Ольгу Кривицьку, декана факультету романо-германських мов Інну Ковальчук, помічника ректора з освітнього менеджменту Юлію Харчук, помічника ректора з забезпечення якості освіти та стратегічного розвитку Юлію Шулик.

«Острозька академія — це університет-засновник вищої освіти України. Я не вперше тут, але кожного разу — нові враження, нові відчуття, нове натхнення та найкращі побажання всім: і студентам, і колегам-професорам, і всім співробітникам, які працюють у Острозькій академії. Я переконаний, що сучасні заклади вищої освіти в Україні мають виглядати так, як Національний університет «Острозька академія», —  зазначив Сергій ШКАРЛЕТ.

Віталій Коваль урочисто вручив Ігорю Пасічнику факсимільну копію Пересопницького Євангелія. Також пан Віталій нагородив годинником голови облдержадміністрації помічника ректора з АГД Наталію Мельничук, почесними грамотами Рівненської ОДА директора Навчально-наукового інституту права Сергія Іщука, директора Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максима Карповця, завідувачку кафедри англійської мови та літератури Оксану Костюк, доцента кафедри журналістики та PR-менеджменту Олексія Костюченка, головного бухгалтера Катерину Матласевич, заступницю головного бухгалтера Антоніну Марченко.

Завершенням форуму став виступ вихованців Musica Mundi School, що в Бельгії. Крім цього, учасники форуму урочисто відкрили оновлену експозицію Музею історії Острозької академії, яка стала результатом участі університету в проєкті Українського культурного фонду.

ЛЮДИ «ДНЯ» І ВІДРОДЖЕННЯ ОСТРОЗЬКОЇ АКАДЕМІЇ

До слова, про те, щоб про найкращі освітні традиції, поширювані Острозькою академією, знав широкий загал, повсякчас дбає газета «День». Окрема сторінка новітнього періоду відродження Острозької академії великою мірою пов’язана саме з «Днем». Нагадаємо, що інтелектуальний роман Острозької академії і «Дня» (саме так називають цю дружбу головна редакторка газети Лариса Івшина та ректор університету Ігор Пасічник) триває вже понад 20 років. За час спільної історії реалізовано низку зустрічей та проєктів, зокрема саме з легкої руки Лариси Олексіївни було засновано Острозький клуб вільного інтелектуального спілкування молоді, також студенти вишу є постійними учасниками Літньої школи журналістики.

Абсолютно всі найяскравіші моменти новітньої історії Острозької академії зафіксовані на сторінках газети й у книгах Бібліотеки «Дня». Лариса Івшина до відродження університету залучила багатьох учених і меценатів, зокрема подружжя Віталія та Олени Гайдуків, завдяки яким у Академії з’явився оригінал Острозької Біблії, новий автобус та відреставрована наукова бібліотека. Понад те, з публікації в «Дні» про виш дізнався канадський меценат Ераст Гуцуляк, який неодноразово надавав кошти на будівництво нового корпусу Острозької академії. З ініціативи газети «День» свого часу до Академії завітав Євген Кирилович Марчук, який, будучи міністром оборони, передав університету закинуті військові казарми, які невдовзі перетворились на чудове студентське містечко та військовий ліцей.

Постійна інформаційна підтримка і дружба колективу газети «День», яка є потужним інтелектуальним всеукраїнським виданням, відіграли значну роль у формуванні іміджу Острозької академії не тільки в Україні, а й за кордоном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати