Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ. Леонід Рубаненко: «Щоб збільшити податкові надходження, треба зашити кишені самим податківцям»

19 липня, 15:52

В 2010 році кількість мільйонерів в Україні зросла до 6661 особи. За рік їх чисельність приросла на 8,2% в порівняні з 2009 роком, озвучуючи попередні річні дані, повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України Степан Дусяк. За його словами, податкова ще не закінчила обробку декларації фізичних осіб (перевірено тільки 95,9% декларацій), бо термін їх прийому продовжили на місяць — до 1 травня 2011 року. Завдяки цьому, говорить Дусяк, кількість тих, кого покарали гривнею за зволікання з подачею, зменшилося вдвічі.

Але й після 1 травня податківці обіцяють шукати тих громадян, які не хочуть платити податки. Вже й метод придумали — через систему ідентифікаційних кодів добирають громадян віком від 23 до 55 років, перевіряють у базах данних на предмет власності майна, автомобілів — і дивляться, чи відповідає це їхнім доходам.

Президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненкорозповів «Дню», що збільшення декларування податків не означає економічного пожвавлення. Просто кількість людей, які працюють на 2 — 3 роботах, зросла. Тому природно зросла й кількість поданих до податкової декларацій, розповідає він. Однак експерт сумнівається, що працювати на цих роботах люди змушені через покращання життя. При цьому Рубаненко підтримує ініціативу податківців перевіряти доходи і витрати. Однак, вважає він, доки не буде законодавчої основи для цих непрямих методів перевірки, доти хороших результатів годі чекати. Іще, додає експерт, щоб збільшити податкові надходження, треба зашити кишені самим податківцям. «Будь-який податківець дбає про себе, а тоді за державу», — пояснює він.

Більше читайте у сьогоднішньому номері «Дня»

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати