Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові помер письменник Роман Дідула

07 січня, 20:23
Фото з ФБ-сторінки Тараса ДІДУЛИ та Йосипа МАРУХНЯКА

Про це сьогодні, 7 січня, повідомив у соціальних мережах син Романа Теодоровича – Петро Дідула. Кілька днів тому ішлося про грошову допомогу на лікування Романа Дідули.

«Вже другий тиждень мій батько, відомий письменник Роман Дідула перебуває в реанімації на Топольній з діагнозом гострої легеневої недостатності. Ми з родиною молимо Бога, щоб дав шанс нашому татові на одужання. Щодня йдуть великі кошти на підтримку життєдіяльності його організму. Хто має можливість і бажає допомогти, будемо безмежно вдячними» , – зазначав його син Тарас.

Роман Дідула народився 21 листопада 1940 року у селі Сновичі Золочівського району на Львівщині. Вищу освіту здобув у Львівському університеті імені Івана Франка (факультет журналістики). 

Тривалий час працював у редакціях районних та обласних газет, старшим та головним редактором видавництва «Каменяр». Із 1977 року і донині був співробітником журналу «Дзвін».

Згідно з інформацією, що її подає Вікіпедія, перші літературні спроби Роман Дідула надрукував у студентські роки. З-під його пера вийшли романи «В найменшому з-поміж світів», «День над вечірнім берегом», «Крутий час», «Час і пора», повісті «Дерево в місті», «Малі серед великих, великі серед малих»,  «Геній Вінграновського», також – оповідання, нариси, публіцистичні статті, фейлетони, гуморески.

Окремими виданнями вийшли книжки Романа Дідули «Маєте знайомих?», «Списана гора», «Революція з усмішкою на устах» (у співавторстві з Ніною Матвієнко), «Фотографія Христа». Працював і як фольклорист – видав том «Галицькі анекдоти», а перед тим – дві збірки «Старих галицьких анекдотів». Перекладав з польської та російської. Його ж твори надруковано у перекладах білоруською, болгарською, російською, угорською та чеською мовами.

Лауреат обласної премії імені Богдана Лепкого та премії Національної спілки письменників України імені Остапа Вишні.

«З великою вдячністю кланяємось вам, мої друзі, товариші мого Тата і брата Петра,за щирі молитви за здоров'я Романа Дідули і велику фінансову підтримку, – щойно додав допис у соціальних мережах Тарас Дідула. – Сьогодні зранку нашого Батька забрали Ангели Різдва на небеса. Прошу єднатися з нами в молитві за упокій його душі. Про час і місце проведення чину Парастасу і чину Похорону повідомимо Вам пізніше».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати