Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Життєва школа

У Львові тривають святкові заходи з нагоди ювілею «Дударика»
16 жовтня, 19:14

Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Львівська національна  державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» відзначає 50-річчя, яке припадає на 17 жовтня – саме цього дня 1971 року відбулася перша репетиція хлопчачого хору.

 



Засновник і головний диригент «Дударика»  – Микола Лукич Кацал (1940 – 2016).

«День» уже розповідав про мистецький марафон «Дударика» з нагоди ювілею, що складається з п’яти подій. Три з них уже відбулися. 
4 жовтня у Театрі імені Марії Заньковецької за переаншлагу пройшов концерт «Oktoberfest по-львівськи», де прозвучали найяскравіші твори з репертуару артистів та пісні січових стрільців («Повіяв вітер степовий», «Лента за лентою»…)  у нових мистецьких прочитаннях. У виступі взяла участь вокальна формація «Дударик FOREVER», а супроводжував подію «Дударик-рок-бенд».

Вчора, 15 жовтня, у Львівській філармонії у розважально-музичній програмі «Два по 50? – Будь ласка!» виступала вокальна формація «Дударик-FOREVER» у супроводі естрадного оркестру. Гість вечора – фольклорний ансамбль «Веселка» з Білгород-Дністровського, якому от-от виповниться п’ятдесят (звідки й назва концерту).

Третя подія марафону «Дударика» – поминальна Служба Божа – відбулася сьогодні, 16 жовтня, у храмі Святого Лазаря і відправлялася за «Дудариками-Навіки», серед яких фундатор і засновник колективу Микола Лукич Кацал, Герой України оперний співак Василь Сліпак, Герой України військовий капелан, волонтер і громадський діяч отець Андрій Дуда і співаки «Дударика», які вже у Засвітах. Також можна було оглянути фотовиставку «Дударик-Навіки».



Завтра, 17 жовтня, у Львівській національній опері хорова капела «Дударик» представить святкову програму «Дударик 50», і цей концерт буде головним із мистецького марафону до ювілею. Ексклюзивні гості вечора – «Хорея Козацька», і про цей гурт стародавньої музики у «Дударику» говорять як про лицарів духу, завзятих дослідників, реконструкторів і репрезентантів української музики XVII – XX століть. Також у концерті звучатимуть найвидатніші твори з камерного, симфонічного та ораторійного репертуару капели англійської, німецької, австрійської та, безумовно, української композиторської школи. Твори виконуватимуться у супроводі Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» та солістів Львівської та Київської опер – Людмили Осташ, Тетяни Вахновської, Романа Трохимука та Сергія Магери.

Організатори заходу розповідають, що перед початком концерту у фойє Львівської опери представлять пам’ятний конверт та спеціальну поштову марку, випущену Укрпоштою та авторським проєктом – «Козацькою поштою» до ювілею «Дударика». Марка буде погашена поштовим штемпелем постійної дії «Львів відкритий для світу» та спеціальним художнім штемпелем до 50-річчя капели. Автор дизайну конверта, марки та штемпеля – Андрій Пилюх.



Завершальна подія марафону запланована на 24 жовтня і пройде у Колонному залі ім. Миколи Лисенка Київської національної філармонії. У програмі «Дударик 50» виступатимуть «Дударик», Національний академічний симфонічний оркестр України, вокалісти Людмила Осташ, Тетяна Вахновська, Роман Трохимук, Сергій Магера і «Хорея Козацька». Отже, буде відтворено репертуар львівського концерту від 17 жовтня, але вже для столичної публіки.

З огляду на те, що ювілей – це завжди підсумки, «День» розпитав керівника «Дударика» Дмитра Миколайовича Кацала, скільки за півстоліття у капели було концертів і скільки людей загалом пройшло через «Дударик»?

«Концертів було близько трьох тисяч за ці роки – це і індивідуальні виступи, і участь у колективних заходах, і про виїзди у села (на вагомі дати – Шевченка, Франка, Лесі Українки), і виступи на запрошення з нагоди, приміром, відкриття пам’ятника, і Літургії, –  зазначив Дмитро Кацал. – Це все співало майже 850 осіб дудариків. З них зараз у діючому складі – 102. Нас чули і бачили 25 країн. В перший рік, коли заснувалися, хор заспівав аж три концерти! 2021 рік не є найцікавішим за показниками, хоча ми навіть в часі такого повного або напів локдауну маємо досить інтенсивний графік. А середньостатистично за останні десять років в нас від ста до ста двадцяти концертів чи виступів в рік. І для того щоби це забезпечувати, має сформуватися достойна, гарна, професійна структура».



А ще Дмитро Кацал сказав про таке: «Микола Лукич по цеглинці вибудовував оцю структуру, котра станом на сьогодні більше нагадує Ставропігійське братство, аніж, як на перший погляд здається, хор хлопчиків. За тим стоїть екуменічне братство, церковна робота, маса дослідницької роботи, результатом якої є вісім розмаїтих літургій у нашому репертуарі, за цим стоїть хорова школа «Дударик»  і безпосередньо сама мистецька одиниця – капела «Дударик». Тобто це є колосальна структура, бо вона в собі одночасно поміщає близько 400 осіб, якщо брати до уваги і дітей, і капелу, і «Дударик-FOREVER». Я ще не торкаю жодних батьків, які це все діло привозять, – інакше це буде поза тисячу. Ми маємо колос, котрий дуже і дуже мобільний, рухомий, пластичний, професійний, і цілеспрямований. І останнє, і, на мій погляд, найважливіше. Микола Кацал – митець. Він робив ставку на мистецтво, зокрема – хорове. Я б перетранслював ці напрями і формалізував їх в трьох словах: Бог, правда і праця.



«Дударик» – це життєва школа. «Дударик» – це горнило, в якому гартувалися наші розум і дух. «Дударик» – це є (і станом на сьогодні залишається) гавань і пристань плавби життєвої. У «Дударику» можна знайти підтримку, професійну допомогу і співчуття. Що немало важить. Це – виховання, море друзів і світ, відкритий через людей. Для кожного з нас».

Довідково:

У репертуарі колективу – твори українських композиторів Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського; коляди і щедрівки в обробках Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця; також – «Стабат Матер» Перґолезі, «Карміна Бурана» Карла Орфа, «Реквієм» Моцарта, IX Симфонія Бетховена, ІІІ Симфонія «Kadisz» Бернстайна, «Credo» Криштофа Пендерецького.

«Дударик» виступав у Карнегі-хол (США), Домському соборі (Рига, Латвія), Соборі Паризької Богоматері (Франція), на фестивалі Vancouver-Pacific International festival Canada Place (Ванкувер, Канада)… Гастролював колектив  у Литві, Латвії, Білорусі, Росії, Грузії, Молдові, Естонії, Угорщині, Польщі, Чехії, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Швейцарії, Австрії, Франції, Бельгії, Італії та Ватикані.

Важливо, що капела не тільки еталонно інтерпретує загальновизнані класичні шедеври, а й формує унікальний український варіант їхнього прочитання, сповнений красою тембрів, і вражає багатством динамічної палітри. І кожен виступ «Дударика» – це свято!



Директор Львівської національної державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» – Дмитро Кацал.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати