Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Documentarium до «Української землі»

У Львові у мистецькій галереї «Штука» представили вже другу з початку війни виставку
02 квітня, 19:13

Напевно, ніхто й не заперечить мені, якщо стверджуватиму, що зараз нам усім найбільше потрібні позитивні емоції.

Попри все.

По них, ті позитивні емоції, вже від 11 березня (і на той час у Львові ще нічого не працювало!) можна було йти до кав'ярні-галереї «Штука», де був представлений проєкт  Documentarium художника зі світовим ім'ям, володаря понад 30 міжнародних нагород, дійсного члена Академічного сенату Римської академії сучасних мистецтв, лауреата престижного гранту «Поллок-Краснер» (Нью-Йорк) – Олега Денисенка.

Художнику 61 рік. Народився і живе у Львові. Мистецького фаху вчився у художній школі та на відділі графіки Львівського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (тепер – Академія друкарства)
Займається естампом, живописом, пластикою. Виставляється з 1992 року – в Україні, також – в Європі та США, де його називають «Геній з України».

Винахідник нового виду мистецтва – «гесографії» (єднання естампу, іконопису, живопису, скульптури). Авторський стиль Денисенка визначає нетипове, але цілісне поєднання традиції та інновації. Рекомбінує класичні теми, велику увагу приділяючи деталям. Надзвичайно скрупульозний  у виконанні задумів. Про його техніку говорять «філігранна».

Роботи майстра є в колекціях Королівського палацу (Стокгольм), будинку-музеї Альбрехта Дюрера (Нюрнберг), Королівській академії (Лондон), також – у музеях, публічних та приватних збірках цілого світу.

У «Штуці» Денисенко представляв акварельні малюнки, виконані на старих документах. «Це такий відпрацьований матеріал, що має свою певну історію – листування, метрики, фінансові документи і т.д. Вони самі по собі є дуже хорошим тлом для відтворення речей, таких історизмів, які мають так званий вінтажний шарм. Не потрібно робити якихось підкладок чи фонів – вони самі по собі уже наполовину є твором мистецтва. Лишається тільки доповнити якимось сюжетом, композиціями, і виходять такі твори, які я і задумав. Це друге життя старих документів. Мистецьке життя», – пояснював художник смисли виставки Documentarium.

А вчора, 1 квітня, у «Штуці» представили живопис Тамари Волошенко – проєкт «Українська земля».

Тамара Волошин уродженка Дрогобицького району, що на Львівщині.  Навчалася у художній студії міста Лубни і Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва (тепер – Академія мистецтв). Член Національної спілки художників. Доцент кафедри дизайну Львівського лісотехнічного університету. Заслужений художник України.

З 1978 року – учасниця всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставок. На виставці «Українська земля» зібрано давніші роботи Тамари Волошенко, і це – зображення вуличок, людей, квітів, про які художниця говорить як про фрагменти світлого часу, до якого незламно йдемо, крок за кроком: «У чорноті війни має бути місце думкам про добро і любов, буденні справи і звичні краєвиди. Вони тримають нас, поки усі сили зосереджені на допомозі близьким і нашим захисникам для спільної перемоги».

Роботи з цієї виставки можна придбати. Половину коштів художниця обіцяє передати на потреби Збройних сил України. ЗСУ.

Потрапити на виставку встигнуть всі охочі – показ «Українська земля» чинний до 30 квітня. Вхід – вільний.

Зайдіть до «Штуки», огляньте виставку – можливо, щось вподобаєте й купите. А заразом і нашим хлопцям на фронті допоможете.

І тоді це вже буде не один позитив, а цілих два!

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото Андрія КУБ'ЯКА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати