Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безцінний дар

Музей Франка у Львові поповнився новим експонатом
20 жовтня, 15:48

Про нове надходження до Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка дуже емоційно повідомив учора його директор – Богдан Тихолоз. «Неймовірна новина! Безцінний дар для #ДомуФранка: портрет Івана Франка роботи Фотія Красицького!

Цей портрет до Музею було передано родиною відомого літературознавця, ученого-медієвіста Володимира Івановича Крекотня з добрих рук пані Olha Krekoten , за що їй складаємо щиру подяку», – зазначено в дописі на ФБ-сторінці Богдана Тихолоза.

Навів директор Дому Франка й пряму мову дарувальниці: «В нашій родині зберігається прижиттєвий портрет Франка, написаний з натури художником Фотієм Красицьким. Красицький – наш непрямий родич, він був одружений з Ганною Крекотень, сестрою мого рідного діда по батькові Івана Фотійовича».

Також Богдан Тихолоз зазначив, що презентацію портрета з участю Ольги Крекотень планують після проведення наукового дослідження, яке є невід'ємною частиною обліку музейних предметів, і це відбудеться вже після скасування карантинних обмежень.

Довідково:

Фотій Степанович Красицький (1873 – 1944) – живописець і графік, педагог. Внучатий небіж Тараса Шевченка по лінії його сестри Катерини.

Коштом Миколи Лисенка навчався в рисувальній школі Миколи Мурашка (майстерня Миколи Пимоненка). Продовжив науку в Одеському художньому училищі (майстерня Киріака Костанді) та у Вищій художній школі в Санкт-Петербурзі (майстерня Іллі Рєпіна).

Із 1903 року працював у Києві. Мав власне видавництво – «Квітка». Викладав.

Приятелював із багатьма відомими діячами культури, зокрема – з родинами Косачів, Лисенків, Грушевських, Старицьких та ін.

Помер у Києві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати