Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розведення в... «турборежимі»

Про небезпеку умов Кремля та особливості внутрішньополітичної боротьби
29 жовтня, 18:16
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КЛИМЕНКА

Багато суперечливої інформації, проте згідно з офіційними даними, після Станиці Луганської, розпочалося розведення сил та засобів у Золотому Луганської області. Чому суперечливої? Доведеться довго цитувати, але ситуація показова.

Спочатку про розведення заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. «До самої зустрічі в «нормандському форматі» буде розведення на тих ділянках, які ми погодили. У Золотому розведення відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня... Це розведення військ, які безпосередньо залучені на лінії контакту... Ми також щодня бачимо інформацію про обстріли. У Золотому останній обстріл був 18 жовтня, за інформацією СММ, тобто, десять днів тому. Сім днів ми витримали і почали розведення. Далі буде Петрівське», — сказав міністр під час інвестиційного форумі RE:think. Invest in Ukraine у Маріуполі. За його словами, процес відбувається під контролем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Саме вона має офіційно зафіксувати процес розведення і довести всю необхідну інформацію до світової спільноти.

Склалося враження, що для багатьох ця інформація стала несподіванкою. Після заяви міністра з’явилося повідомлення на сторінці прес-центру ООС у Facebook: «Повідомляємо, що 29 жовтня 2019 року, о 12.00 годині розпочався процес розведення з обох сторін (дзеркально) на ділянці №2 у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області. Це стало можливим через дотримання режиму тиші протягом останнього тижня. Представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було підтверджено початок розведення сил та засобів. Українською стороною буде вжито всіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послабить оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці, а влада ні в якому разі не залишить місцеве населення поза увагою, оскільки всі заходи проводяться з однією метою — безпека на зазначених ділянках розведення, збереження життя та здоров’я мирних жителів та військовослужбовців. Зазначаємо, що обстріл, про який повідомлялося напередодні, відбувся не в зоні розведення сил та засобів».

26 ЖОВТНЯ 2019 РОКУ. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВІДВІДАВ ЗОЛОТЕ НА ЛУГАНЩИНІ / ФОТО НАДАНО ОП УКРАЇНИ

Водночас, на тій же сторінці прес-центру ООС можна прочитати повідомлення, яке розміщено кількома годинами раніше, з такою інформацією: «Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що супротивник продовжує порушувати режим припинення вогню. Так, НЗФ РФ заявляючи про готовність провести розведення сил і засобів на ділянці розведення №2, учора 5 разів здійснили обстріли з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС та стрілецької зброї в 5-кілометровій зоні біля ділянки розведення №2 (Золоте-4). Попри готовність Збройних сил України провести розведення сил і засобів на ділянці розведення №2 окупанти демонструють своє небажання дотримуватися Мінських домовленостей та взятих на себе зобов’язань».

Судячи з двох абсолютно протилежних повідомлень, не виключно, що про розведення знало обмежене коло осіб і на режим припинення вогню вирішили закрити очі. Нагадаємо також, що буквально за два дні до розведення сил і засобів, в Золотому разом із начальником Генштабу ЗСУ Русланом Хомчаком побував Президент Володимир Зеленський. Відео (телеканал Пінчука ICTV взагалі підготували цілий фільм), де гарант спілкується з представником добровольців батальйону «Азов», використовуючи місцями дворову лексику, викликало багато різних відгуків і коментарів. З одного боку, дійсно, манера спілкування Зеленського в даному конкретному випадку — це не рівень Президента країни. З іншого — його опоненти у своїх діях і висловлюваннях також вдаються в крайнощі, хоча нічого злочинного Зеленський не вчиняв.

Але головна проблема в іншому. Коли йдеться про такі надважливі питання для країни — як безпека й оборона, територіальна цілісність і суверенітет, не можна ставити внутрішньополітичну боротьбу вище за національні інтереси. Ще до Євромайдану і під час війни ми завжди попереджали, що не можна штучно підвищувати градус в суспільстві заради досягнення політичних балів, забуваючи в якому стані перебуває країна. Бо в результаті програють всі.

Мінський «котел», в який Україна потрапила на дипломатичному рівні в 2014—2015 рр., підписавши відомі домовленості, насправді, залишили дуже мало простору для маневру. Тим паче, коли все це фактично впало на голову новій, недосвідченій владі. Разом з тим це не означає, що добиватися миру, про що неодноразово обіцяла команда Зеленського, потрібно будь-якою ціною, тим паче виконуючи вимоги Кремля. Ситуація в тій самій Станиці Луганській, де вже відбулося розведення, далеко неоднозначна. Влада рапортує, що все минуло успішно, а місцеві мешканці, з одного боку, дійсно втомилися від обмежень щодо пересування між окупованою та вільною територіями, а з іншого — розповідають, що далеко не все так гладко. За їхніми словами, «сепаратисти-терористи» перевдягаються в цивільне і заходять в так звану «сіру зону», звідки відійшли українські війська. Ба більше, форсування розведення сил з явним ігноруванням фактів обстрілів посилює тривогу у тих, кого чекають в тому числі «розстрільні списки»... Довіряти ворогу, який наповнив Донбас військовою технікою, особовим складом та найманцями, а перед тим анексував Крим, дуже небезпечно. Чи враховує всі ці моменти влада?

Під час підготовки номера, в Краматорську був анонсований брифінг командувача об’єднаних сил Володимира Кравченка з питань початку розведення сил та засобів в Золотому. Сподіваємося, ми дізнаємося про реальну ситуацію. Інформування суспільства владою про свої кроки — вкрай важливо, особливо в таких болючих питаннях і особливо для тих, хто перебуває на так званій лінії розмежування, а насправді — на лінії фронту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати