Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музична «Мить» для бійців на передовій

Учасник «Культурного десанту», військовий із позивним «Піаніст» випустив альбом фортепіанних творів
04 декабря, 10:23

Йдеться альбом зі семи мініатюр «Мить», автором якого є композитор і від квітня 2023 року військовослужбовець 59-ої окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, музикант «Культурного десанту» Михайло Олійник.

Фото надан5

Композиції створені у зоні бойових дій – в перервах між концертами, а їх Михайло зіграв вже сотні. «Донбас» та «Гуляйполе» – враження від служби на Донеччині та Запорожжі. У них – відлуння битв, які не згасають тут століттями; «Молитва за Побратимів» – мить світла й надії; «Танець води» – стихія, що дарує життя і масштабні руйнування; «Музична скринька» – про найцінніші миті, що залишаються в серці; «Персикове небо» – мить любові, такої ж безкрайої, як небо; «Українське небо» – мрія про мить, коли наше небо стане мирним та вільним. 

Фото надан5

Ця музика, каже Михайло, звучала у зруйнованих будівлях, полях, госпіталях, інших імпровізованих місцях концертів для захисників і захисниць. Військові записували виступи на мобільні телефони або просили скинути треки, адже це мелодії, створені для них – для їх заспокоєння, настрою, відпочинку, для того моменту, коли вони можуть опустити зброю і лише на мить скинути тягар війни.

Фото надан5

«Для мене – велика честь ділитися творчістю з нашими воїнами, – розповідає композитор. – Бувають моменти, коли розумієш, що цей виступ, можливо, для когось останній… Це надає ваги кожній ноті, кожному слову – сказаному чи заспіваному. Почуті історії та побачене на передовій я перетворюю на музичні історії. Ними хочу поділитися зі слухачем і нагадати, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити Перемогу».

Фото надан5

Композиції «Миті» – короткі і легкі для сприйняття, не обтяжують, натомість яскраво передають емоцію чи враження. Композитор зазначає, що жанр «музичного моменту» є традиційним для класичної музики, але зараз він пишеться в умовах війни, де мить має вирішальне значення.

Фото надан5

Альбом «Мить» Михайла Олійника вийшов на цифрових платформах 2 грудня. Записаний під час відпустки після перших трьох місяців служби на студії Jenny Records у Львові, а також EMELY Records у Запоріжжі. Звукорежисер – Мар’ян Криськів. Дизайн обкладинки – Анастасія Лисенко.

Фото надан5

Довідково:

Михайло Олійник – композитор, піаніст, музичний продюсер. Випускник Київської муніципальної академії музики ім. Глієра та Львівської національної музичної академії ім. Лисенка, а також Міжнародної програми «Creative Enterprice» для креативних підприємців. Лауреат премії імені Людкевича в галузі культури Львівської ОДА.

Фото надан5

Засновник компанії «OLI Music». У цивільному житті створює музику для артистів і бізнесу. Є коучем для молодих музикантів, виступає як лектор із темами про авторське право. У 2023 році заснував інноваційну навчальну програму Music StartUp для молодих музикантів із ефективного розвитку творчого проєкту, що проводилася за фінансової підтримки Європейського Союзу та Фонду «Ізоляція».

Фото надан5

У квітні 2023 року мобілізований до лав Збройних Сил України, 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Я. Гандзюка і є учасником «Культурного десанту», що морально і психологічно підтримує  захисників і захисниць на передовій. Має позивний «Піаніст».

Фото надан5

Послухати альбом можна тут:

Apple Music: https://bit.ly/46LVt9D

Spotify: https://bit.ly/3Goo4as

YouTube Music: https://bit.ly/411I2RX

Тетяна Козирєва, Львів

Фото «Дню» надала Стефанія Олійник

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать