Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Ситуація нестійка": на Радбезі ООН виступив Китай та закликав не допустити ударів по АЕС

25 вересня, 13:13

24 вересня на засіданні Радбезу ООН виступила Китайська Народна Республіка із заявою щодо війни росії проти України. Пекін закликав міжнародну спільноту не допустити розширення зони бойових дій та наголосив на неприпустимості атак на атомні електростанції.

Про це заявив очільник міністерства закордонних справ КНР Ван Ї після повідомлення президента України Володимира Зеленського щодо інформації про наміри рф завдати ударів по ядерних об'єктах в Україні.

Під час виступу Ван Ї зазначив, що Китай підтримує негайне припинення вогню та закликав до початку мирних переговорів. Він також підкреслив, що подальше постачання зброї до зони конфлікту лише ускладнює процес врегулювання та збільшує ризики ескалації.

"Конфлікт" в Україні стає дедалі руйнівнішим. Ситуація нестійка і має бути переламана, всі сторони повинні бути щиро прихильні до просування мирних переговорів. Чим більше зброї направляється в зону бойових дій, тим складніше досягнути припинення вогню", – заявив глава китайського МЗС.

Китай також закликав утриматися від санкцій, оскільки, на думку Пекіна, вони негативно впливають на світову економіку. Ван Ї зазначив, що продовження санкцій загрожує одній із головних цілей ООН — стійкому розвитку, і що санкції та обмеження у світовій торгівлі лише посилюють кризу.

Ван Ї також підтвердив, що позиція Китаю залишається незмінною:

  • суверенітет і територіальна цілісність усіх країн повинні поважатися,

  • Статут ООН — виконуватися.

"Суверенітет і територіальна цілісність усіх країн мають поважатися. Цілі й принципи Статуту ООН повинні виконуватися. Законне занепокоєння у зв'язку з безпекою всіх країн має сприйматися серйозно, а також важливо підтримати всі ініціативи, спрямовані на врегулювання цієї кризи", – заявив Ван Ї.

Хоча Китай і надалі просуває свій "мирний план", він утримується від прямого засудження росії, що викликає критику серед країн, які надають Україні військову та економічну підтримку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати