Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна і Польща домовилися про п'ять кроків для розблокування кордону

28 березня, 15:24

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з польським колегою Дональдом Туском п’ять певних кроків щодо деблокади кордону, які зокрема передбачають певні обмеження на аграрний експорт, створення антикризового штабу, аналіз Єврокомісією законодавства в аграрній політиці та транспорті. Про це під час брифінгу заявив Денис Шмигаль, передає УНН.

"Сьогодні Українське зерно не потрапляє на польський ринок. Наш уряд запровадив процедуру верифікацію 4 українських агрокультур: кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці. Без ліцензії експорт цих категорій не відбувається. Ми зараз такі дозволи не видаємо. Будемо видати лише за спільним погодженням з польським урядом і відповідно це перший елемент нашої співпраці і це перший крок з нашого боку", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що уряди України та Польщі працюють над вирішенням п’яти певних кроків.

"Перший я вже згадував. Україна погодилася на певні обмеження, зокрема і такі запобіжники, які запропоновані Єврокомісією. Це для нас не дуже цікава історія, але ми розуміємо, що це той компроміс, який необхідний для наших країн, щоб аграрний експорт з України не шкодив, або неніс загрози польським агровиробикам", - сказав Шмигаль.

Другий крок полягає в тому, що Україна звернулась до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний аналіз законодавства в аграрній політиці та транспорті.

"Ми відкриті, ми хочемо зняти будь-які маніпуляції, міфи, дезінформацію, якою в гібридний спосіб користується наш ворог - росія. Ми маємо рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується аграрної політики. Очікуємо, що це відбудеться наприкінці квітня", - сказав Шмигаль.

За словами Шмигаля, третій крок щодо заборони російського і білоруського аграрного експорту до ЄС.

"Ми запропонували Польщі об'єднати наші зусилля для виконання цього завдання (...) Наш голос почули в Брюселі. Єврокомісія запропонувала запровадити збільшення мит на 50% на агропродукцію з рф і білорусі, зокрема на імпорт зерна. Нові ставки фактично мають зупинити цю торгівлю. Очікуємо на ухвалення цього рішення Радою ЄС вже найближчим часом", - наголосив прем’єр.

Четвертий крок передбачає створення антикризового штабу з питань експорту і транзиту українською аграрної продукції.

"Ми вже налагодили регулярну взаємодію між нашими міністрами сільського господарства, економіки. Вчора долучили до цієї співпраці і асоціації. Діалог надзвичайно відвертий, надзвичайно прагматичний і дуже чесний. Відбувається активна комунікація в Брюсселі в межах спільної координаційної платформи з питань експорту і транзиту українською аграрної продукції і останнє засідання засвідчило готовність сторін до вироблення спільних рішень", - заявив Шмигаль.

Останній крок передбачатиме вирішення питань щодо пропуску до України не лише боєприпасів і гумдопомоги, а й пального.

"Ми просили про вільний пропуск через кордон не лише боєприпасів і гуманітарної допомоги, але і пального. Це важливо, бо це безпосередньо стосується питань національної безпеки. Сподіваюсь що це в принципі призведе до розблокування кордону", - резюмував Шмигаль.

Нагадаємо

Уряди України та Польщі мають прогрес щодо зняття блокади на польсько-українському кордоні. План деблокади кордону виконується, але не так швидко, як би хотілося, однак є позитивні тенденції, які важливо зберегти і рухатися далі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати