Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рішення ЄСПЛ свідчить про розширення ізоляції рф – Михайло Савва

27 червня, 11:48

Рішення ЄСПЛ є визнанням порушення прав в широкому спектрі і свідчить про розширення ізоляції рф.

На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосив Михайло Савва, експерт Центру громадянських свобод, доктор політичних наук.

«В цьому рішенні багато нового. По-перше, ЄСПЛ чітко сказав, що такий спосіб набуття російського громадянства, який був використаний в Криму, коли всі, хто там жив на момент початку окупації були визнані громадянами рф, і для того, щоб не брати російське громадянство потрібно було проходити окремий шлях, писати заяву на відмову від громадянства – ось це все – незаконно. Щобільше, створення російських органів влади, наприклад, судів в Криму, за думкою ЄСПЛ є порушенням права на справедливий суд. Це дійсно, з точки зору Міжнародного права, проривне рішення, революційне, важливе рішення. Але воно має ще політичний аспект. Тому що, наприклад суддя від Азербайджану  теж голосував за це рішення. Нагадаю, що воно було прийняте Великою палатою ЄСПЛ – це 17 суддів, кожен від іншої країни, і рішення було одностайним. Навіть суддя від Азербайджану його підтримав. Це каже про розширення ізоляції російської федерації», – зазначив він.

Експерт підкреслив, що рішення ЄСПЛ ж принциповим та важливим, позаяк Європейський суд з прав людини визнав системне масове порушення прав. 

«Це 11 статей Європейської конвенції захисту прав людини та основних свобод. 11 з 18, які взагалі можна порушити. Ми бачимо визнання порушень прав в дуже широкому спектрі. Окрім 11 статей безпосередньо Конвенції  там визнані порушення ще трьох протоколів до Конвенції: порушення права на власність, порушення права на освіту та порушення права на вільне пересування. Окрім цього, ЄСПЛ чітко визначив дату окупації Криму – 27 лютого 2014 року – це дата після якої рф здійснювала так званий ефективний контроль на території Криму», – пояснив Михайло Савва.

Нагадаємо, що 25 червня Європейський суд з прав людини у Страсбурзі  виніс остаточне рішення у позові України проти рф щодо Криму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати