Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Варшава подвоїть свій фінансовий внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ

27 березня, 16:41
Варшава подвоїть свій фінансовий внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ. Про це під час спільної пресконференції з главою латвійської дипломатії Крішʼянісом Каріньшем заявив у середу у Ризі глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

“Польща подвоїть свій внесок у чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України”, - зазначив Сікорський.

Він додав: якби всі країни робили те, що роблять Польща і Латвія, то Україна була б у набагато кращій ситуації.

Сікорський також підкреслив, що американський пакет допомоги зараз є “вкрай необхідним для України”.

Коментуючи нещодавній інцидент із російською ракетою в повітряному просторі Польщі, міністр зазначив, що це чергова така ситуація. Він звернув увагу, що минулого року російська ракета впала під Бидгощем, приблизно за 10 км від місця, де він проживає.

"Ми відчуваємо на собі лише невелику частину того, що переживає зараз Україна. Мені здається, що деякі ЗМІ на Заході недостатньо шоковані цією безпрецедентною хвилею повітряного тероризму проти України", - додав він.

Сікорський підкреслив, що Польща залишає за собою право захищати власну територію, яка також є територією НАТО.

“Але як союзники ми також повинні думати, як допомогти Україні", - наголосив глава польської дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, президент Чехії Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. - 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу підтримали кільканадцять держав.

Водночас міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Україна у межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів може отримати 1,5 мільйона снарядів замість обіцяних раніше 800 тисяч.

Російська ракета в неділю о 05:23 (за київським часом) порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

В Оперативному командуванні ЗС Польщі повідомили, що російська ракета на 100% залишила повітряний простір Польщі, її не було потреби збивати, оскільки відповідні сили контролювали траєкторію польоту.

Згодом начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула повідомив, що повітряний простір Польщі порушила російська ракета X-101. У Генштабі Польщі вважають, що ракета могла бути так запрограмована навмисно.

МЗС Польщі повідомило, що вимагатиме від РФ пояснень з приводу порушення російською ракетою повітряного простору Польщі. Посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв проігнорував у понеділок виклик до МЗС Польщі у зв’язку з порушенням російською ракетою у неділю вранці повітряного простору РП. Відтак Польща іншим каналом передасть МЗС Росії дипломатичну ноту з вимогою пояснити факт порушення російською ракетою повітряного простору Польщі.

У ніч на 24 березня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Сили ППО знищили 43 повітряні цілі: 18 із 29 крилатих ракет та 25 із 28 ударних дронів типу "Shahed".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати