Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні стартувала ініціатива «Листи до вільного Криму»

19 лютого, 17:49
Фото з архіву "Дня"

З 19 лютого до 19 травня 2024 року в Україні та за кордоном триватиме  ініціатива «Листи до вільного Криму», яка заохочує українців та жителів інших країн писати листи кримським політв’язням, яких незаконно утримує росія. 

Про це йшлося під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Як повідомила Анна Ситнікова, головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента України в АР, станом на зараз  Представництву відомо про 208 кримських політв’язнів.

З їх переліком, зокрема, можна ознайомитися на сайті Представництва, його офіційних сторінках у соцмережах, а також на сайті ZMINA.

Для того, аби написати листа будуть функціонувати відповідні локації. Однією з таких локацій буде приміщення Українського ПЕНу. Крім того, Міністерство реінтеграції надасть свій простір для написання листів, також такі листи можливо буде написати в Кримському домі.

Крім того, цьогоріч буде дві опції щодо надсилання листів: онлайн на електронну пошту, або ж фізичний лист на абонентську скриньку ZMINA.   З-за кордону можна самостійно відправити листа на територію російської федерації.

Анна Ситнікова зазначила, що для написання листів є низка вимог, детальніше з якими можна буде ознайомитися у відповідній інструкції.

«З найважливішого, ми розуміємо, що є тюремна цензура, тому, на жаль, потрібно писати російською мовою, такі умови. І, звичайно, менше торкатися політичних моментів, але можна розповідати про те, що ви сьогодні побачили, чим ви хочете поділитися з людиною. Можна навіть надсилати фломастери, малюнки, все, що вам подобається, щоб підтримати якось цю людину», – пояснила вона.

За словами Анни Ситнікової листи до політв’язнів є надзвичайно важливими, зокрема і для фізичного їх збереження в місцях несвободи.

«Ці листи є також надзвичайно важливі тим, що умовно і адміністрація в’язниці бачить те, що прийшов лист з Німеччини, з ‚Америки, з Нової Зеландії, з Австралії, і вони розуміють, що про цю людину говорять скрізь.Це дуже важливий меседж, і в принципі для фізичного збереження цієї людини. Оскільки, на жаль, минулого року два політв’язні померли, і ще 30 людей знаходяться в тяжкому стані. І ми повинні боротися за кожну нашу людину і пам’ятати, що якщо ми про них не будемо говорити, то ніхто фактично про них не скаже», – наголосила вона.

Своєю чергою менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко пояснила, що такі листи мають дуже потужний вплив, позаяк відомо багато історій, коли з політв’язнями дуже погано поводилися в місцях несвободи, але, коли тюремники бачать, що про політв’язнів пам’ятають їм надсилають листи, особливо листи з-за кордону, то відношення до них змінюється і їхнє становище може навіть покращитися.

Вікторія Нестеренко також наголосила, що ті листи, які цього року будуть написані до українських політв’язнів, обов’язково мають до них потрапити.

«Тому що ми будемо їх (листи – ред.) передавати безпосередньо таким чином, щоб вони до них дійшли. І насправді написати листа дуже легко, це найпростіше, що ми можемо зробити для підтримки політв’язнів. І ці листи є дуже потужною підтримкою для них, тому що навіть, коли політв’язні знаходяться у важких умовах перебування в місцях несвободи, і в окупованому Криму, і на території росії, але, коли вони отримують листи, вони розуміють, що громадськість та загалом суспільство їх пам’ятає, що той спротив, який вони чинили до ув’язнення, був не марним. І що громадяни України та міжнародна спільнота пам’ятають про них та чекають їх повернення додому», – наголосила вона.

Детальніше ознайомитися з переліком політв’язнів та вимогами щодо написання та відправки листів можна за посиланням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати