Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хмари над Порошенком...

Вочевидь у Генпрокуратурі вирішили, що найближчій шлях до «посадки» п’ятого президента лежить через Пашинського та Гладковського
23 жовтня, 10:49

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка, коментуючи справу колишнього голови комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони Сергія Пашинського, сказав таке:

«Що стосується багатьох інших справ, пов’язаних з економікою і зловживанням посадою, ми лише на цьому тижні зареєстрували три такі провадження, які можуть бути пов’язані з цією самою особою. Ба більше, навіть підозра, яка пов’язана з Гладковським, вона теж має певні зв’язки з цим фігурантом», — зазначив Генпрокурор.

Тож Сергію Пашинському, який зараз перебуває під вартою за вчинені ним «хуліганські» дії за справою трирічної давнини, можуть бути висунуті нові обвинувачення, на цей раз за корупційні та економічні злочини.

«Достатньо багато дій, які можуть бути інкриміновані, та можуть стати підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності в майбутньому», — сказав Руслан Рябошапка.

Хай би там було, але час у Генпрокуратури є, принаймні до 4 грудня, бо саме тоді спливає термін тримання під вартою екс-депутата.

Слід зазначити, що слідчі не гають часу. Як відомо, нещодавно був затриманий згаданий вище колишній заступник секретаря РНБО Олег Гладковський. Щоравда не в зв’язку з гучною справою щодо розкрадання в Укроборонпромі, а через зловживання службовим становищем та недостовірне декларування. Вищий антикорупційний суд відправив Гладковського на два місяці під варту, але з правом внесення застави. Заставу члени сім’ї Гладковського вже внесли, він вийшов з СІЗО.

Зрозуміло, що слідство робитиме все можливе, аби об’єднати справи підозрюваних. Радше, метою всіх цих слідчих дій є п’ятий президент України Петро Порошенко.

От тут і починається найцікавіше.

Річ у тому, що ще 10 жовтня відома головна редакторка видання «Лівий берег» Соня Кошкіна зробила заяву про те, що деякий час тому в Офісі Президента проводилася велика нарада з силовиками стосовно того «а де посадки?».

«Причому, не просто посадки, але «щоб швидко і сподобалося людям», — написала в себе на сторінці у «Фейсбук» Соня Кошкіна.

Далі вона зазначила, що Офісом Президента були визначені чотири пріоритетніх справи. На першому місці колишній президент Петро Порошенко, далі йде Сергій Пашинський, потім Костянтин Жеваго. Хто мав бути четвертим Кошкіна не знала достеменно, але враховуючи нещодавнє затримання Олега Гладковського, четвертим був саме він.

Таким чином, зазнченої вище четвірки на волі поки що лише Петро Порошенко. Костянтин Жеваго, звісно, не затриманий, але він оголошений у розшук.

Чи довго чекати, коли п’ятому президенту будуть висунуті обвинувачення пояснив безпосередньо Генеральний прокурор: «Коли слідчі вирішать, що доказів достатньо, прокурори з ними погодяться, скажуть, що підозра обґрунтована, тоді ми побачимо матеріали, які підуть до Верховної Ради зі зняттям недоторканності з Петра Порошенка».

Не хочеться робити передчасних висновків або припущень, але, враховуючи логіку затримань Сергія Пашинського та Олега Гладковського, Порошенку висунуть обвинувачення, наприклад, у тому що його кортеж у 2018 році збив пенсіонера.

Просто інакше у Генпрокуратури немає шансів виконати вимогу Офісу Президента, «щоб швидко і сподобалося людям».

Існує таке поняття як революційна доцільність, тобто діяти на благо вищої революційної мети незважаючи на наслідки. Зазвичай такі дії дуже жорстокі, але саме революційною доцільністю їх виправдовують. Схоже, командою новообраного Президента Зеленського вигаданий новий різновид доцільності — електоральний.

Яскравим прикладом такої доцільності є слова Володимира Зеленського, які були сказані ним під час пресмарафона: «Вийдіть на вулицю і в ста людей запитаєте: «Пашинський — бандит? Я вам сто зі ста даю, люди скажуть «так».

Ще раз. Ані докази слідчих, ані рішення суду вже не є обов’язковими. Достатньо лише «вийти на вулицю і запитати». Хіба це не пропагування того, що суспільна думка вище за закон? І головною небезпекою в цій ситуації є те, що такі слова вимовляє людина, яка роками й створювала суспільну думку.

Чи можливо, що на затриманого Сергія Пашинського чи Олега Гладковського буде чинитися тиск, щоб вони дали свідчення проти Петра Порошенка? Цілком. Саме звідси випливають заяви Генпрокурора про те, що невдовзі будуть нові звинувачення, ба більше — справи пов’язані. А от чи дадуть затримані ексчиновники свідчення, чи підуть на угоду зі слідством — велике питання.

Немає жодних сумнівів, що в Генеральній прокуратурі чудово розуміють загальну картину. Обережні кроки Руслана Рябошапки якраз свідчать — «хайпових арештів» не буде. Ба більше, Генпрокуратура, здається, як ніколи має намір якомога ретельніше дотримуватись встановлених процедур.

За деякий час це неминуче призведе до конфлікту з Офісом Президента, тому що «законні процедури» це аж ніяк не те ж саме, що «щоб швидко і сподобалося людям».

Врятувати можуть справи про тих самих Пашинського і Гладковського, які будуть доведені до суду і виграні в ньому. Але для цього треба час, наявність справжнього злочину і вміння цей злочин довести. А час вже грає проти Генпрокуратури...

Андрій БУЛҐАРОВ, політичний оглядач, публіцист

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати