Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кандидати з зеленим прапором ще на старті отримали по 20%»

Вінниччина віддала більшість голосів за партію «Слуга народу», «Українська стратегія Гройсмана» — на другому місці
22 липня, 19:00

За даними ЦВК (станом на 14.00 22 липня, коли було опрацьовано 62,5 % електронних протоколів) найбільше голосів мешканців Вінницької області отримала партія «Слуга народу». Президентську політичну силу підтримали 36,7% мешканців регіону, що прийшли на виборчі дільниці. На другому місці із 15,43 % голосів — «Українська стратегія Гройсмана», трохи менше має партія «Батьківщина». На четвертому місці «Європейська Солідарність», далі «Радикальна партія Олега Ляшка». Нижче у рейтингу прихильності вінничан розташувалися «Опозиційна платформа «За життя» та «Сила і Честь». Цікаво, що партія «Голос», яка «проводить» до парламенту приблизно 20 депутатів, отримала незначну підтримку виборців Вінниччини. За неї проголосували лише 3%.

По мажоритарних округах, яких на Вінниччині вісім, до парламенту проходять троє висуванців партії «Слуга народу», решта — самовисуванці. З восьми народних депутатів-мажоритарників від Вінниччини за попередніми даними ЦВК до парламенту повторно проходять лише двоє кандидатів у народні депутати — самовисуванці Микола Кучер та Петро Юрчишин. Обидва кандидати-лідери цих виборчих перегонів на парламентських виборах 2014 року також балотувалися як самовисуванці. Після обрання народними депутатами входили до фракції партії «Блок Петра Порошенка».

Також від Вінниччини до парламенту проходять дві кандидатки, обидві з VIP-родин. Перша — донька нардепа Кучера, невістка співачки Оксани Білозір Лариса Білозір та дружина очільника ДУС Сергія Борзова Ірина Борзова. Що цікаво, що ані віце-прем’єр Володимир Кістіон, ані співачка Анастасія Приходько, які балотувалися в одномандатному окрузі № 11 у Вінниці, до парламенту не пройшли. Місцеві виборці не зреагували на відомі імена і віддали перевагу бренду, обравши висуванця від «Слуги народу» Максима Пашковського. Голова Вінницького обласного осередку Комітету виборців України Владислав Телень визнає, що навіть він вперше почув це ім’я, коли побачив кандидатів у нардепи. А тому відзначає, що вінничани проголосували за бренд політичної сили, радше її образ.

«Раджу політтехнологам політичних партій йти на курси підвищення кваліфікації і швидко шукати альтернати механізми впливу на виборців, готуючись до місцевих виборів, оскільки сліпе копіювання попередніх кампаній не приносить результату, хоча й вимагає вагомих матеріальних ресурсів, — каже Владислав Телень. — Що стосується округів, то тут є позитивні моменти, бо пройшли ті люди, які працювали з громадами не рік і не два. А ще означає, що вони провели вдалу мотиваційну компанію і отримали результат. По Вінниці так зване «засівання» не принесло результату, кандидати із зеленим прапором у руках ще на старті отримали по 20%. У селах люди орієнтувалися більше не на кандидатів від політичної сили, а на конкретну людину і її справи чи обіцянки. Тепер все в руках закону великих чисел, тому особливих несподіванок не варто чекати. Результати засвідчили, що за партію «Слуга народу» голосували ті, кого «дістала» колишня влада. Спілкуючись з політтехнологами у ніч підрахунку голосів, мушу сказати, що і вони не очікували таких результатів. Після президентських виборів вони намалювали собі стратегію, думали, що відпрацювали механізми боротьби з конкурентом, але вони не спрацювали. Більше того, у цю кампанію були вкладені великі кошти і вони виявилися витрачені даремно. Навіть заохочувальний приз у якості державного фінансування для партій, що не пройшли, не покриє і соту частину тих витрат, які виділили на рекламу, поліграфію, брендування тощо.

Виборці голосували не за конкретні програми, чи стратегії, а за образ, який для них створили. Ніякого наповнення немає. І як фахівець, я не розумію і не бачу ані програми, ані плану дій, ані людей, які можуть його втілити. Ми вступаємо у зону невідомого. Не зрозуміло, як нові люди з гарними і не зовсім бекграундами керуватимуть державою під куполом Верховної Ради України».

До слова, за день і ніч виборів поліція Вінниччини відкрила 7 кримінальних проваджень за фактами порушення виборчого законодавства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати