Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Миколаївському зоопарку зробили тигрові манікюр

25 червня, 00:00

Те, із чим у дикій природі тварини справляються самі, в неволі за них нерідко доводиться робити людям. Днями мешканцеві Миколаївського зоопарку - уссурійському тигрові Пузирю робили... манікюр.

Семирічний Пузир переїхав до Миколаєва чотири роки тому з Києва: у столичному зоопарку він народився, там його з перших днів вигодували й виховали. Оскільки тигр ріс у тісному контакті з людьми, то деякі природні інстинкти в нього так і не дістали розвитку. Приміром, у дикій природі кішки самі сточують собі пазурі. А в Пузиря цю справу було кинуто напризволяще. Кігті розрослися, один із них - на передній лапі - вріс у лапу. Пузир став кульгати. Тоді працівники зоопарку й вирішили зробити йому манікюр.

Зі спеціальної трубки - просто як у кіно про аборигенів - у тигра вистрілили літаючим шприцом із хелабрунською сумішшю (цю суміш наркотиків і транквілізаторів винайшли в зоопарку Франкфурта-на-Майні). Для надійного "наркозу" це повторили кілька разів. Коли звір улігся на підлогу й захропів, йому, про всяк випадок, зв'язали пащу, накрили голову ганчіркою, і ветеринар зоопарку Олег Явкін розпочав робити манікюр: спеціальними щипцями відрізав кігті, почистив звільнену рану. Тим часом за стінкою хвилювалася тимчасово відселена в сусідню клітку подруга Пузиря - тигриця Урсула.

Аби після пробудження Пузир не почувався ніби "з перепою", йому наостанок зробили кілька уколів - відновлювальний, серцевий, антибіотик. За півгодини розбудили - і тигр пішов кліткою.

До речі, напередодні операції колекція кішок Миколаївського зоопарку поповнилася трьома маленькими пумами: в рамках програми обміну між європейськими звіринцями вони прибули з Талліна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати