Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тих, хто не бореться, знімають з килима

31 липня, 00:00

— Володимире Пилиповичу, турнір удався?

— Інакше бути і не могло. По-перше, треба було довести самим собі, що невдача в Софії — це прикрий промах, який може статися з будь-якою командою. А, по-друге, через місяць у Греції пройде чемпіонат світу, де треба буде завойовувати ліцензії на Олімпіаду-2000, що є своєрідним стимулом і для ветеранів, і для юних.

— І хто в цій негласній суперечці взяв гору, кому тренери збірної віддадуть перевагу: досвідченим бійцям чи самолюбивiй молодi?

— Відверто кажучи, я б не хотів бути на їхньому місці і приймати рішення. Ви ж бачили сутичку у вазі до 58 кг між призером Олімпійських ігор, чемпіоном Європи 35-річним Андрієм Калашниковим із Київської області та чемпіоном світу серед юніорів Сергієм Собакаром. Програючи, Калашников не тільки зумів переламати хід поєдинку, але й переконливо довів свою перевагу, перемігши з рахунком 7:1. А от, скажімо, у ваговій категорії до 69 кг усе сталося навпаки. Молодого Сергія Солодкого з Донецької області не збентежив титул чемпіона Європи Григорія Комишенка, і він, побудувавши тактику на контратаках, переміг — 5:2. Відзначу також і успіх молодого киянина Парвіза Касимова (тренери Артур Дзигасов і Геннадій Касимов) і досвідченого луганця Георгія Солдадзе (тренер Борис Савлохов). До речі, щось у нас в Україні пiдзабули, що талановиту молодь готують тренери. Я вважаю, що той же Дзигасов давно тягне на заслуженого, а його «гальмують». Словом, повторю, не хотів би я «відбирати» на чемпіонат світу.

— М'яко кажучи, гаряча суперечка була не тільки на килимі?

— Ви про вічну проблему суддівства. Так, ніхто не хоче поступатися. Узяти хоча б сутичку двох явних лідерів у вазі до 63 кг між бронзовим призером чемпіонату Європи-98 харків'янином Олегом Литвиненком і господарем змагань Артемом Карленком, у якій їх зняли за те, що ніхто не набрав балiв. Усі кинулися до суддівського столика, мовляв, як же найкращих? Так, вони найкращі, але на міжнародних змаганнях арбітрам, грубо кажучи, на це «плювати», знімають і чемпіонів. Що ж до протестів, то їх цього разу було порівняно мало. Організатори встановили два відеомагнітофони, і кожен «скривджений» міг переглянути запис боротьби.

— Ваш прогноз на турнір в Афінах?

— Я не провидець, я — тренер...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати