Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Степ оживає...»

У квітні заповідник «Асканія-Нова» запрошує на «колекцію» тюльпанів та гніздування птахів
02 квітня, 09:56
ФОТО З САЙТА PINTEREST.COM/CONNIEGIFFORD

Як розповів «Дню» директор заповідника «Асканія Нова», відомий вчений-біолог і еколог Віктор Гавриленко, через складну ситуацію в країні минулого року заповідник відвідало лише 36 тисяч туристів. Тоді як у середньому він здатний прийняти близько 70 тисяч. Наразі ситуація на Херсонщині спокійна, і в заповіднику сподіваються, що людей буде більше.

— Найприємніша новина, що біосферний заповідник живий, функціонує і він — український, — говорить Віктор Гавриленко. — Заповідник вже давно «вичищений» та «видраєний». А днями ще й дуже щедро умитий дощем. Чекаємо на туристів... Тут усе квітне і пахне. Степ оживає, ніби пишна зелена ковдра... Дерева потихеньку брунькуються. Цвіте, зокрема, ясен високий... Доцвітають також підсніжники, сон-трава, анемони... Невдовзі  за ними «піде» колекція тюльпанів... Дуже гарно квітує зараз калина бура. А також у квітні неймовірно цікаво спостерігати за гніздуванням птахів. Це ж не так просто — тривають справжні поєдинки за кращу територію, птахи активно чубляться...

— Вікторе Семеновичу, чи всі екскурсійні маршрути вже функціонують?

— Пішохідні маршрути повністю готові до прийому туристів. Для того щоб не зменшувати потік гостей, ми пішли назустріч, і цього сезону не підіймали ціну. Вона залишилася на рівні 25 грн. Нехай все навколо дорожчає через той курс долара, а природа буде доступною! До нас же передовсім їдуть бюджетники, школярі, студенти... Сподіваємося наповнювати спеціальний фонд за рахунок збільшення потоку відвідувачів, а не вартості входу. І, звичайно ж, направляти всі зароблені гроші на утримання наших звірят і дендропарку.

Звичайно, є проблеми з тим, що людям важкувато буде до нас доїхати. На жаль, ціна на пальне, а відтак на автобусні квитки «кусається».

— Через анексію Росією Криму Херсонщина стала прикордонним регіоном. Як ви перезимували? Природі сьогодні нічого не загрожує?

— На щастя, загроз розгрому заповідника не виникало. Минулого року я спеціально звертався до нашої влади, до міжнародної спільноти з проханням за будь-яку ціну захистити біосферний заповідник, який є безцінним утворенням, просив, щоб ця територія за жодних обставин не потрапляла в зону бойових дій. Дякувати Богу, минулося. Тут літали вертольоти... А неподалік базувалися наші військові. Але сьогодні у нас — зона спокою. Я в цьому запевняю. Ні природі, ні відвідувачам нічого не загрожує.


ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

Більше того, попри складний минулий рік у нас не зменшилась чисельність ні звірів, ні птахів. Навпаки! Деякі столичні псевдонауковці навіть нам закидають, що в заповіднику дуже велика чисельність тварин. Так, у нас сьогодні ссавців справді найбільша кількість за всю історію існування «Асканії-Нови» в загонах Великого Чапельського поду. Так що, ми їх повинні вистріляти чи що? Там 2/3 тварин, що занесені в міжнародні охоронні списки. Єдине, про що ми шкодуємо, що наразі не можемо проводити екскурсії на території Великого Чапельського поду. Оскільки до сьогодні тривають роботи над проектом організації території охоронного природного комплексу. Але цей крок — на благо заповідника. Затримка з цим сталася тому, що зараз Національна академія аграрних наук України ухвалює рішення щодо розширення території земель, закріплених за нашим заповідником. Це дуже правильний крок. Увесь час, починаючи з радянського періоду — з 1932 року, у заповідника лише забирали землі. Зараз їх повертають — 1 552 га. Ця процедура, яку ми повинні пройти, вимагає узгоджень документації. Ще раз запрошую всіх до «Асканії-Нови». І дякую «Дню» за особливу увагу до нашого заповідника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати