Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експресія й універсальність

13 квітня в Києві (МЦКМ — «Жовтневий палац») виступить відома трупа Нідерландського театру танцю — NDT 2
09 квітня, 10:19
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ГАСТРОЛЕЙ

Цей колектив називають одним із лідерів світової сучасної хореографії. Нагадаємо, Нідерландський театр танцю (NDT) — одна з провідних світових балетних компаній, заснована в Гаазі 1959 року. Цим легендарним театром тривалий час керував Іржі Кіліан, а до нього художніми керівниками були хореографи Ганс ван Манен, Глен Тетлі та Бен Харкарві...

NDT 2 — друга трупа Нідерландського театру танцю, яку було створено 1978 року. З цією творчою командою працюють і відомі в усьому світі хореографи та нові зірки балету. Балансуючи на межі різних танцювальних жанрів, щорік створюють нові напрями в розвитку танцювального мистецтва.

У Києві артисти покажуть роботи таких знаменитостей у сучасній хореографії, як Марко Гьоке, Ганс Ван Манен та Едвард Клюґ, Соль Леон і Пол Лайтфут.

За десять років роботи хореографом у балеті Штутгарта і балеті Скапіно в Роттердамі, Гьоке створив 45 вистав. 2015 року був номінований на данську танцювальну премію Zwaan за «Найбільш вражаючу хореографію» для NDT 1. А за роботу Midnight Raga для NDT 2 він здобув Zwaan у категорії «Найбільш вражаючий танцювальний продакшн». Вистава, яку М. Гьоке незабаром покаже українській аудиторії, — Wir sagen uns Dunkles — 2018-го було відзначено міжнародним танцювальним фестивалем Benois de la danse. Музика — Placebo, Шнітке, Шуберта.

У доробку легендарного голландського хореографа 120 балетів. 60 із них — для Нідерландського Танцювального Театру. Успіх балетмейстера увінчаний десятками винагород, серед яких і премія «Еразм» за внесок у розвиток європейської культури. Для української публіки він приготував балет Simple Things.

Роботи румунського хореографа та керівника Національного театру Словенії (м. Марібор) Едварда Клюга українські шанувальники сучасного балету запам’ятали після його резонансних постановок Radio and Juliet і Quatro на музику Radiohead і Мілко Лазара. Але цього разу він покаже новинку — Mutual comfort, яку критики називають «справжнім проривом у співпраці з NDT 2».

Не залишить байдужою публіку іспансько-британський дует Соль Леон і Пол Лайтфут. Ці артисти — переможці танцювальних фестивалів Benois de la Danse і мають такі престижні винагороди, як The Herald’s Archangel. Хореографічний дует створив майже 50 творів, а NDT за час їхньої роботи отримав звання одного з найбільш креативних і самобутніх танцювальних театрів у світі. Дует Леон-Лайтфут називають «цілою епохою в сучасній хореографії». Танцювальну мову цих хореографів виокремлює гострий гумор, пронизливий драматизм і яскрава пристрасть. У своїй сценографії вони використовують усілякі прийоми: сповільнена зйомка, стоп-кадр, на сцені може з’явитися туман, який на мить приховає танцівників від публіки, або може посипатися пудра, що падає, як сніг... Артисти можуть танцювати на тлі величезних кіноекранів або площин. Фабулою постановок Лайтфут-Леон здебільшого це історії кохання або конфлікти поколінь... У Києві вони покажуть виставу Subtle Dust. До речі, всі артисти NDT 2 відомі своєю універсальністю, технічною і віртуозною експресією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати