Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дива у небі Придніпров’я

У Кам’янському відбувся чемпіонат України з кайт-флаїнгу
21 грудня, 12:58

Нинішній грудень видався особливо святковим для мешканців міста Кам’янського Дніпропетровської області. Тут протягом двох тижнів проходив чемпіонат України з кайт-флаїнгу (запуск та управління повітряним змієм), який перетворився на справжнє шоу у небі завдяки використанню різноманітних за дизайном яскравих кайтів.

У чемпіонаті взяли участь 57 спортсменів з Херсонської, Дніпропетровської, Миколаївської, Київської, Рівненської, Львівської, Одеської, Донецької, Харківської, Чернігівської, Житомирської, Запорізької, Чернівецької областей та АР Крим. Національні змагання такого рівня вже вдруге проводяться під егідою Української Асоціації Повітряних Зміїв, яку очолює засновник і суддя чемпіонату, капітан Національної Збірної України з кайт-флаїнгу, володар Кубку Світу з кайт-флаїнгу-2018, доктор  філософії з економіки туризму Павло Шмулевич (м. Херсон). Він вважає, що для організаторів і суддів чемпіонату важливо створювати для спортсменів всі можливості показати свої найкращі результати. Цього року довелося застосували очно-заочну форму змагань не тільки через пандемію, але і через брак фінансування з боку держави. На всі змагання учасникам доводиться приїжджати власним коштом. Іноді підтримують спонсори, переважно – іноземні .

Крім Павла Шмулевича до суддівської колегії всеукраїнського турніру увійшли Валерій Шаповалов (м. Кам'янське) – головний суддя, майстер спорту з дельтапланеризму, та Леонід Бройтман (м. Кам’янське) – віцепрезидент Української Асоціації Повітряних Зміїв, володар Кубка Світу-2018. Учасники змагалися за програмами плоских однолінкових, спортивних (комбінованих) кайтів, шоу-кайтів й сімейного кайт-флаїнгу. Чемпіонат України  розпочався з другого чемпіонату з кайт-флаїнгу Дніпропетровської області. Абсолютною чемпіонкою області стала Ганна Дарда (м. Дніпро), студентка третього курсу Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки. А у всеукраїнських змаганнях перемогла віцекапітанка Національної зірної України з кайт-флаїнгу Альона Компанієць (м. Херсон). Вона поділилася враженнями від участі у чемпіонаті: «Це неймовірні емоції – перемагати на національній першості! Востаннє таке захоплення від перемоги відчувала у 2018-ому, коли оголосили результати Чемпіонату Світу з повітряних зміїв у Китаї. Тоді мій авторський кайт "Сова Премудра" приніс мені "золото"! З роками наша Українська Асоціація Повітряних Зміїв зосередилась саме на спортивному кайт-флаїнґу, тобто на вдосконаленні вправності керування кайтами, на розвитку фізичних здібностей – на противагу технічному моделюванню».

Кайт-флаєри виступали у чотирьох вікових категоріях: діти, кадети, юніори, молодь, дорослі. На Дніпропетровщині особлива увага приділяється юному поколінню, для якого кілька років тому створено обласний клуб «Зоряний Кайт». Під керівництвом майстра спорту Валерія Шаповалова й абсолютного чемпіона Дніпропетровської області з кайт-флаїнґу-2020 Сергія Суліми діти залюбки відпрацьовують навички роботи з незвичайними кайтами. Один з них, вітронадувний шоу-кайт "Дніпрова Акула" розміром завдовжки п’ять метрів та шириною понад два метри, який у 2018 році був офіційно представлений на 8-му Лебському Міжнародному фестивалі повітряних зміїв на березі Балтійського моря (м. Леба, Польща), а у 2020-му презентований у Дніпропетровській області на НептунДніпроФесті, знову злетів у небо під оплески глядачів другого чемпіонату України з кайт-флаїнгу.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати