Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли є чим пишатися

Черкащани підбивали підсумки 20-річчя Незалежності
26 серпня, 00:00

На Черкащині святкували День Державного прапора і День Незалежності, оцінюючи ужинок досягнень. Говорили про перші кроки до незалежності від російського газу, про відкриття великої кількості будівельних об’єктів і про те, як важливо українцям не втрачати духу боротьби за соціальну справедливість.

Сергій ОДАРИЧ, міський голова Черкас:

— Цього тижня ми ввели в експлуатацію перший у Черкасах котел, який буде працювати без використання природного газу на відходах деревини. Для всього світу і для України зокрема — це надзвичайно актуальна тема — тема обмеженості ресурсів нашої планети, передусім покладів природного газу та інших нафтопродуктів. За оцінками різних експертів, їхні запаси на земній кулі будуть вичерпані до 2030 року. Тож якщо ми хочемо продовжити життя людству і зберегти нормальні комфортні умови для існування, мусимо знаходити інші джерела енергопостачання. І наш крок — це перший крок, який повинні зробити Черкаси та якась частина України, аби зменшити нашу залежність від сусідів — постачальників природного газу. Це перший крок до реалізації нашої амбітної мети — зробити Черкаси містом, вільним від використання газу для опалення житлових будинків. Завдяки запуску цієї котельні ми забезпечуватимемо теплом і гарячою водою весь мікрорайон «Соснівка» без використання газу. Використовуватимемо відходи деревини та інші відходи, що виникають під час санітарної обрізки дерев у межах міста й у лісгоспах Черкаського району. Таким чином, кожну гривню будемо спрямовувати людям та підприємствам, які живуть і працюють у нашому місті, й перестанемо платити мільйони гривень на рік російському «Газпрому». Ці кошти залишатимуться в Україні, в Черкасах.

Любов МАЙБОРОДА, депутат Черкаської обласної ради:

— У День Державного прапора я була на театральній площі в Черкасах і згадала, як 20 років тому була на цьому місці серед тих, хто піднімав стяг. Вважаю, що то була одна з найяскравіших і найкращих подій у моєму житті. Ми були не першими, хто говорив про незалежність. До нас були мільйони людей, які віддавали за неї життя. Тож, вітаючи людей із цим святом, усі згадували тих, хто стояв поруч із нами: Івана Губаря, В’ячеслава Бухановського, Анатолія Волошина, Володимира Соколовського і багатьох інших, хто боровся за незалежність на Черкащині. Наш край унікальний, бо ми завжди стояли першими серед громад, які боролися за незалежність. Я пам’ятаю акцію «Повстань, Україно!» 2002 року. Тоді на Черкащині 13 тисяч людей вийшли на площу. І оцей дух боротьби за соціальну справедливість ми не маємо втратити. Треба нарешті припинити боятися корумпованих чиновників, які збудували комунізм для себе. Нам потрібен не комунізм для чиновників, а соціальна справедливість для всіх українців.

Роман КУЧЕРЕНКО, директор Канівської філії Східноєвропейського університету економіки і менеджменту:

— Канів зустрів День Незалежності оновленим. Майже три місяці місто звикало до незручностей давно забутого великого будівництва. Якраз до Дня Незалежності закінчилися оздоблювальні роботи на будівництві туристичного центру «Авто-Ріка», який було збудовано за кошти підготовки до Євро-2012. Вийшла така нетипова для звичайного райцентру будівля, яка поєднала автовокзал, річковий порт і заклад прийому-розміщення туристів та якою поки що не може похвалитися жодне українське місто. Також для потреб чемпіонату Європи поблизу міста вже збудовано вертодром «Канів», який спроможний прийняти одночасно до 50 вертольотів, збудовано також чудову дорогу від вертодрому до Тарасової гори. Не припиняються облаштувальні роботи в музеї Шевченка. Крім цього, планується добудова великого енергооб’єкта — Канівської гідроакумулюючої електростанції, будівництво якої розпочалося ще за часів СРСР. Цього тижня до нашого міста прибула делегація з Китаю. Її представники визначатимуться з фінансуванням цього надзвичайно перспективного об’єкта. Проте, на жаль, у свідомості більшості канівчан закріпилося чимало стереотипів. Стало модно критикувати всі починання. Всяке будівництво сприймається негативно — вишукуються аргументи проти нього. Це якось дивно: нічого не робилося — погано, щось зрушило з місця — виявляється, ще гірше... Це дуже характеризує нас, українців. Хочемо розвиватися, але щоб це було легко, без непростого, часто незручного процесу розвитку. Тому з нагоди ювілею нашої ще такої юної держави хочу побажати українцям нарешті стати такими, як про них улесливо говорять політики, особливо перед черговими виборами, — розумними і працьовитими.

Сергій ТУЛУБ, голова Черкаської обласної державної адміністрації:

— Упродовж цього року в області ввели в експлуатацію 230 будівельних об’єктів. На День Незалежності відкрили дуже цікавий об’єкт, який не працював 12 років. Минулого року я був на Корсунщині у школі імені Олександра Захаренка в селі Сахнівка. І там діти звернулися до мене й показали басейн, який давно не працював. Ми подивилися на цей басейн, розглянули всі можливості й запустили його в експлуатацію. У навчальних закладах нашої області є басейни, але таких, як цей, немає в жодному: 25 метрів завдовжки і майже 9 метрів завширшки — в такому басейні можна готуватися до змагань. І школярі вже почали освоювати цей басейн. Там стоїть французьке обладнання. Віднині не лише учні цієї школи, а й мешканці цього та інших сіл приїздитимуть туди і займатимуться плаванням.

А крім того, після реконструкції відкрили центральну площу Черкас — Соборну. Восени наводитимемо лад на цій площі — посадимо там дерева, квіти. Реконструкція обійшлася в півтора мільйона гривень. Остаточний кошторис ще не підбито, але це були гроші меценатів. Планували також до Дня Незалежності відкрити річковий порт у Черкасах, але було декілька технічних перешкод і невирішених питань. Комісія розглянула всі об’єкти — річкові порти в Каневі, на Чигиринщині й у Черкасах. І вони побачили, що є питання, які слід вирішувати для того, щоб подбати про безпеку громадян, забезпечити комфортні умови для людей, які там перебуватимуть, зробити кращий благоустрій. Тож домовилися, що не будемо прив’язуватися до 24 серпня, а відкриємо порт через тиждень і влаштуємо свято для черкащан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати