Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не варто вплутувати в кримінал політику…»

20 січня, 00:00
Директор мистецького об’єднання «Дзига» Маркіян Іващишин — відома на Галичині людина, яка долучилася до проведення численних мистецьких акцій, що проходили у Львові протягом останніх десяти років. Тому його затримання 30 грудня минулого року податковою міліцією викликало неабиякий резонанс не лише в області, а й у столиці також. На захист Іващишина стало чимало людей, серед яких депутати та представники інтелігенції. Тому кореспондент «Дня» звернулася з проханням прокоментувати дії податкової до заступника голови ДПА у Львівській області, начальника слідчого відділу податкової міліції ДПА у Львівській області Василя КУНДИКА.

— Чим був спричинений примусовий привід Іващишина до податкової та чому дехто сприйняв це як арешт?

— Іващишин кілька разів уникав отримання повістки про явку. У призначений час до слідчого не прийшов, про причини неприбуття не повідомив. Тому слідчим була винесена постанова про примусовий привід директора «Дзиги» для проведення з останнім подальших слідчих дій. До речі, минулого року до нас примусово приводили 15 обвинувачених та 27 свідків, і ніхто не вбачав у цьому жодного політичного підтексту.

У присутності адвоката Маркіяну Іващишину було висунуто звинувачення та взяті письмові зобов’язання з’являтися до слідчого після першого ж виклику. У нас, до речі, фіксується, коли особа прибула та коли залишила приміщення. В даному разі пан Маркіян переступив поріг податкової близько 17-ї години, а у 18.30 із ним були завершені всі слідчі дії, тобто він поїхав додому.

— Як ви вийшли на порушення? Це була стандартна планова перевірка?

— Спочатку була комплексна документальна перевірка ВАТ «Троттола». А 15 вересня 2003 року слідчим відділенням ПМ ДПІ у м. Львові була порушена кримінальна справа за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Подальше розслідування призвело до того, що 23 грудня 2003 року довелося порушити ще одну кримінальну справу стосовно генерального директора ВАТ «Троттола» Ярослава Рудишина та директора ТОВ «МО «Дзига» Маркіяна Іващишина. Тобто в ході розслідування однієї кримінальної справи треба було перевірити контрагента, а саме «Дзигу», ми перерахували всі платежі й знову ж виявили колосальні порушення.

— Здається, Іващишин та Рудишин працювали разом ще у Студентському братстві, разом заснували «Дзигу». «Троттола» — основний рекламодавець «Дзиги»…

— Кожна реклама, кожен вид робіт має бути підтверджений певним видом документа, і кожен документ має бути складений відповідно до вимог, затверджених нормативними актами. А якщо документ не відповідає дійсності, або така робота не проводилася, і це слідством доведено, то про що ми можемо говорити? Для виявлення порушень спочатку проводилася документальна перевірка ревізорами, тепер ведеться перевірка діяльності слідчими зі свідками.

— А як ви ставитеся до того, що проводиться збір підписів, до скандалу долучається все більше коло осіб? Як бути з їхньою думкою?..

— Незалежно від того, чи буде проводитися збір підписів, чи ні, ми зобов’язані провести розслідування з даної кримінальної справи в передбачені законом строки та прийняти законне процесуальне рішення й передати матеріали в подальші інстанції, тобто до суду. І вже суд безпосередньо буде вирішувати, винна особа чи невинна.

А збір підписів — це є право кожного громадянина вільно виявляти свої погляди, створювати громадську думку, але ця думка в даному разі не повинна мати жодного впливу на нашу роботу. Адже кожна людина, яка порушила закон, має відповідати перед законом і народом України. А прикриватися прапором і вигукувати патріотичні гасла тут недоречно. Уже не в перший раз замість того, щоб платити податки, деякі львів’яни беруть собі за правило розкручувати скандали, намагаючись уникнути відповідальності. Кримінал не повинен бути зв’язаним з політикою. Хоч як би любив Іващишин Україну, це не дає йому пільг щодо несплати податків до держбюджету. Заплати все, що належиться, до державного бюджету й працюй у будь-якій партії, вільно виступай собі на мітингах.

Повірте, всі справи, які ведуть слідчі податкової міліції, — це справи дуже складні, за ними стоять мільйони, десятки мільйонів, тут перехрещуються інтереси різних партій, фінансових олігархів, груп. І їм вигідно підтасовувати кримінал під політику.

— Ми можемо провести паралелі з іншими резонансними справами, коли теж підключалася громадськість? Я пам’ятаю, як під керівництвом «Орлантранс» біля податкової стояли пікети й народні депутати з «Нашої України» висували серйозні звинувачення на адресу податкової. До чого в кінці кінців все це привело?

— У вищому господарському суді ми довели свою правоту щодо дій НПК «Галичина» та «Орлантранс- Краківець» — наші нарахування є правомірними. Щодо «Орлантрансу», то ми виклали справу документально (усього службові особи ухилилися від сплати податків на загальну суму 166065,66 грн.). І тепер вже суд Личаківського району буде вирішувати, чи ми праві, чи підприємство. По «Орлантранс-Краківець» справа слухається в місцевому суді Яворівського району. Кримінальна справа порушена щодо посадових осіб ВАТ НПК «Галичина» та слухається в Самбірському суді. Вже відбулися судові дебати, під час яких державний обвинувач попросив обрати покарання для посадових осіб ВАТ НПК «Галичина» у вигляді шести років позбавлення волі (до бюджету тут не дійшли 111 503 562 грн. 84 копійки). Остаточне рішення буде прийнято судом найближчими днями.

Хочу підкреслити: ми не політики, ми — працівники правоохоронних органів, і державою на нас покладені певні функції: розкриття злочинів та розслідування кримінальних справ про порушення податкового законодавства. Якщо ми не будемо належним чином виконувати цього, кожного разу звіряючись, до якої партії належить той чи інший директор, то як ми наповнимо держбюджет? Для чого ми тоді? Подобається це комусь чи ні, але ми займаємося функціями, перерахованими в Законі України «Про державну податкову службу». У 2003 році ми поповнили держказну на 1 мільярд 869 мільйонів. По закінчених кримінальних справах виявили збитків, нанесених державі, на 141 млн., відшкодувань у бюджет було 117 млн. та накладено арешт на 166 млн. гривень. За минулий рік внаслідок діяльності податкової в суд було скеровано 119 кримінальних справ.

— А скільки у вас так званих мільйонників?

— У нас резонансних справ мільйонників є дванадцять. П’ять з них ще розслідуються, а сім вже передані до суду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати