Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи здатна Росія до компромісів?

«Зміщення пріоритету щодо повномасштабної війни дає можливість Москві отримувати переваги без того, щоб йти назустріч Україні у вирішенні проблеми Донбасу», - Костянтин ГРИЩЕНКО
15 грудня, 16:57
ФОТО РЕЙТЕР

Особлива активність західних країн на українському напрямку пов’язана як із зовнішньополітичною діяльністю Києва, так і новою військовою загрозою з боку Москви. Остання продовжує вимагати від західних лідерів юридичних гарантій щодо не розширення НАТО.

«Президент Росії наголосив на важливости негайного запуску міжнародних переговорів для вироблення юридично зафіксованих гарантій, що виключають будь-яке подальше просування НАТО на Схід та розміщення в суміжних державах, насамперед в Україні, озброєнь, що загрожують Росії. Про це йшлося і під час нещодавньої відеоконференції з президентом США Джозефом Байденом», - повідомили в пресслужбі Кремля після телефонної розмови президента Франції Еммануеля Макрона та президента Росії Владіміра Путіна.  

Абсолютно неприйнятна і нахабна позиція Москви, через що вона, зокрема, накопичує російські війська вздовж українського кордону. У такий спосіб Кремль намагається шантажувати американців та європейців, щоби ті пішли на поступки і порушили принцип НАТО (ніхто, крім країни-кандидата та членів Альянсу не має права вирішувати, хто долучиться до цієї організації, а хто ні).  

Наступна мета Кремля – змусити Україну в односторонньому порядку виконувати Мінські угоди, зокрема посадити за стіл переговорів Київ та представників окупаційних адміністрацій РФ у окремих районах Донецької та Луганської областей. Про Мінські угоди Путін також розповідав Макрону, звинувачуючи Київ у порушенні домовленостей, ба більше, виявляється українська влада навмисно загострює обстановку на лінії зіткнення.  

Звинувачення України в тому, що робить сама Росія, вже нікого не дивує. Це прекрасно розуміють в Україні та на Заході, звідси велика активність контактів на політико-дипломатичному рівні між нашими країнами. У вівторок Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єром Італії Маріо Драгі. «Провів плідну розмову з Маріо Драгі. Обмінялися думками щодо безпекової ситуації навколо України. Обговорили подальші кроки з її деескалації та мирного врегулювання на Донбасі. Вдячний за тверду підтримку Італією суверенітету й територіальної цілісности України», - написав Зеленський у Twitter.

У середу перед самітом «Східного партнерства» в Брюсселі український Президент мав зустріч з Макроном та новим канцлером Німеччини Олафом Шольцом, під час якої говорили про Мінські угоди (на момент підготовки номеру інформації щодо цього ще не було). А на четвер у Зеленського заплановано зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Така інтенсивність контактів українського Президента з західними лідерами свідчить про узгодження позицій між країнами та консолідацію у вимозі до Росії виконувати свою частину зобов’язань.

Днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся в Києві з помічницею держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід, яка після цього прямує до Москви. «Співрозмовники скоординували позиції України та США напередодні візиту помічниці держсекретаря до Москви. Американська сторона погодилася з принципом "Жодних рішень щодо України без України", на якому наголосив Дмитро Кулеба. США підтвердили непохитну підтримку територіальної цілісности та суверенітету України та готовність до подальшого втілення, разом з Україною та європейськими союзниками, комплексного пакета стримування РФ від нового етапу агресії проти нашої держави», - повідомили в пресслужбі МЗС.

Дмитро Кулеба в розмові зазначив, що Україна прагне політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, та привітав активне залучення США до дипломатичних зусиль з деескалації та мирного врегулювання. «Міністр поділився баченням способів ефективного виконання Мінських домовленостей, зокрема кроків Росії в безпековій та гуманітарній сферах, які здатні знизити напругу та розблокувати процес мирного врегулювання», - зазначили в МЗС. У межах цієї поїздки Донфрід завітає також у Брюссель, щоб проконсультуватися з союзниками по НАТО та партнерами по ЄС щодо зусиль із пошуку дипломатичного рішення.

«Якщо в нас усередині країни буде консолідована і жорстка позиція, то використати позицію Заходу на нашу користь ми можемо. Але в нас у державі, на жаль, немає такої консолідації, - коментує «Дню» Костянтин ГРИЩЕНКО, міністр зовнішніх справ України (2003 - 2005 рр. 210 - 2012 рр.). - Якщо говорити про Росію, то там просто ніхто не запитує громадянина його думки щодо зовнішньої політики. Ба більше, такому громадянину нав’язують відповідну думку через ЗМІ і він сприймає це як істину. В нашому випадку влада все ж таки рахується з настоями в суспільстві. Нам слід чітко пропонувати на зовні свою позицію, і нам є що пропонувати. Але ж у нас змістилися акценти. Жорсткий вплив на Росію прив’язується не до процесу припинення війни на сході України та повернення неконтрольованої території під нашу юрисдикцію, а до запобігання повномасштабної війни. Оскільки початок чи не початок такої війни в руках Путіна, то йому взагалі необов’язково її починати в будь-який момент. Головне для нього, щоб це питання нависало над порядком денним. У цьому контексті це зміщення пріоритету дає можливість Росії отримувати за певних умов свої переваги без того, щоб іти на зустріч Україні в розв’язанні проблеми Донбасу. Щодо компромісів з нашого боку, то ті ж самі зміни до Конституції – це просто нереально. Тим паче в політичному ландшафті сьогоднішньої України. Навіть якщо дати згоду на референдум, чого хоче від нас Росія, то це може призвести до нового Майдану, який стане катастрофою. Загроза цього, на мою думку, цілком очевидна. Тому питання тут у тому, наскільки Росія готова піти на те, що ми вважаємо компромісами. Адже компроміс – це усвідомлення обох сторін, що вони поступаються чимось заради того, щоб домовитись. Для початку треба отримати готовність РФ узагалі домовлятися про компроміси».

Судячи з поведінки російського керівництва, воно не готове до компромісів, або якщо і готове, то тільки в розмові з Заходом за рахунок українських інтересів. Щоб уникнути такого сценарію українська влада разом з партнерами докладають багато зусиль, щоби унеможливити «хотєлкі» Путіна і змусити Москву до поступок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати