Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бжезінський вводить в Україні політичний аудит

03 червня, 00:00
Виступаючи перед журналістами, американський політолог Збігнєв Бжезінський висловив думку, що «за умов змішаного парламенту Україні важко реалізувати економічні реформи. В Україні параліч парламентської влади» — вважає американський політик.

 Він заявив, що в разі обрання спікером «політика-центриста Захід та міжнародні фінансові інститути зможуть збільшити фінансову допомогу Україні». Зрозуміло, це досить жорстка порада. Дарма Леонід Кучма намагався пом’якшити його тезою про те, що для нашої економіки потрібна не допомога, а інвестиції. Відомо, що для американських інвесторів пан Бжезінський є першим радником у плані політичних ризиків. Так що в геополітичному значенні України має поводитися «добре». «Завданням» Президента України має стати необхідність «підштовхувати громадськість до створення соціального тиску на парламентаріїв із тим, аби вони просувалися далі шляхом реформ», — вважає З. Бжезінський. Американський гість також «проінспектував» два важливих для його країни регіони України. Це Харків, який втратив Бушерський контракт, проте має намір до кінця виконати танково-пакистанський, і взагалі дозволяє собі деяку автономію від Києва. По-друге, це Дніпропетровськ, де представник Заходу на місці вивчає «проблему Лазаренка» й ракетно-космічного потенціалу.

Політичний аудит від Бжезінського вчора в парламенті викликав бурю пристрастей. Комуністи навіть пропонували оголосити його персоною нон-грата. Кореспондент «Дня» Ірина ГАВРИЛОВА попросила кількох народних депутатів прокоментувати візит американського політика.

Наталія Вітренко, фракція ПСПУ:

«Збігнєв Бжезінський як запеклий антикомуніст побачив, що ситуація як в Росії, так і в Україні здатна викликати падіння режиму. Тому що наша фінансова криза — це і є політика МВФ, це ті «реформи», які завжди захищав З. Бжезінський. І він невипадково приїхав до України саме в цю мить, коли справді відбувається парламентська криза, що поглиблюється шахтарськими заворушеннями. Він досить досвідчений політик, щоби зрозуміти, чим це загрожує. Він приїхав як пастир реформ, щоби контролювати та надихати їх продовження. У нього пішов відкритий шантаж: американський політолог заявив, що, якщо центрист очолить парламент, то МВФ надасть Україні додаткові кредити. Це — зухвалий шантаж України та парламентаріїв. А ті завдання, які Збігнєв Бжезінський дає сьогодні Л. Кучмі, однозначно означають, що Америка підтримає його кандидатуру на президентських виборах. Л. Кучма і став Президентом 1994 року, отримавши політичну підтримку міжнародних фінансових організацій, і тепер усе триває. Якщо він ітиме шляхом антинародних реформ, підтримка США буде йому забезпечена — в цьому й полягає сенс приїзду З. Бжезінського».

Роман Зварич, фракція Руху:

«Я добре знаю З. Бжезінського. Він — мій професор по Колумбійському університету. Він дуже стримана людина. Якщо його оцінки такі різкі, то, ймовірно, вони стосуються тієї ситуації, що склалася в результаті чотирьох років головування О. Мороза у ВР. І те що відбувається в останні три тижні — це спадщина тих чотирьох років, коли голова ВР замість того, щоб сприяти консенсусу, так керував парламентом, що сформувалися два полярних табори, і тепер це відбивається на роботі нинішньої ВР: немає стабільної більшості й можливість її створення проблематична. Неліва більшість нині намагається збалансувати роботу ВР — у цьому була суть пакетного голосування. Цей план не створювався на Банковій, як писала ваша газета. Я би не казав про параліч парламентської влади, скоріше, упертість лівих допомогла нам консолідуватися. А те, що З. Бжезінський висловив думку про доцільність обрання спікера-центриста — так це нормальна позиція грамотного політолога, який добре розуміється на нюансах політичної діяльності й чудово розуміє, що якщо буде лівий чи правий спікер, то робота ВР буде не заблокована на три тижні, а паралізована на 4 роки. Якщо справді З. Бжезінський казав про завдання Президенту, то це не коректно. Хоча, знаючи дипломатичність професора Збігнєва Бжезінського, я не думаю, що це пряма заява, швидше, це було сказано в певному контексті. Я можу сказати лише одне: якщо б у нас було більше таких друзів, як Збігнєв Бжезінський в інших столицях західних держав, то інтеграція України до Європи була б менш проблематичною».
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати