Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жердина з автографом Анжели

24 червня, 00:00

У Мюнхені завершився розіграш Кубка Європи з легкої атлетики. Серед жінок командну перемогу святкувала збірна Росії (127 очок). Німецькі спортсменки були другими - 112 очок. Треті - британки (86). Українська збірна виявилася четвертою (80), хоча могла б завоювати і третє місце, але перших "номерів" в її складі майже не було. І, приміром, з усіх бігових видів програми, тільки донеччанці Ірині Неделенко (Ліщинський) вдалося увійти до числа призерів - 2 хв. 00,71 сек. на 800 м, слідом за росіянкою Оленою Афанасьєвою (1.59,93).

Феноменальний результат зафіксовано у жінок в метанні молота. Ольга Кузенкова з Росії у першій спробі вперше в історії виходить за межі 70 метрів і встановлює рекорд світу - 71, 22 м. (колишній належав румунці Мікаелі Мелінте - 69.58 - з 8 березня цього року). Далі румунка поліпшує своє досягнення на 18 см. Та Ольга доводить, що зараз вона поза конкуренцією і ще майже на 2 метри відсуває рекордний прапорець - 73.10.

Серед чоловіків у цьому ж виді програми перемогу здобув німець Гайнц Вайс - 81 м 42 см. Щоправда, у командному заліку збірна Німеччини (105) стала тільки другою, поступившись англійцям (118). Та й росіян (104) господарі випередили лише по мінімуму. Легендарний англієць Лінфорд Крісті святкував "чисту" перемогу на класичній 100-метрівці - 10,04 сек., але на дистанції вдвічі довшій він поділив верхню сходинку п'єдесталу з греком Георгіосом Панайотопулосом - по 20,56.

На високому (в прямому смислі) міжнародному рівні точилася боротьба в секторі для стрибків з жердиною. Перемогли ярославець Максим Тарасов - 5 м 95 см та киянка Анжела Балахонова - 4.25. Наша землячка встановила при цьому рекорд країни, додавши три сантиметри до власного минулого досягнення. На п'ять сантиметрів Балахонова випередила німкеню Андреа Мюллер, яка має значно більше стартів за сезон на престижних турнірах.

Для декого успіх учениці Юрія Цасюка може здатися надто локальним (скажімо, той же Тарасов показав на мюнхенському секторі найкращий результат сезону в світі). Анжела насправді довела, що з нею треба рахуватися всій еліті континенту. Вочевидь, і чеській стрибунці Даніелі Бартовій, котра днями подолала 4.40 у Празі. Щоправда, офіційно ця висота не може бути названа новим європейським рекордом ("плюс 9" до діючого досягнення самої Даніели), оскільки учасниці змагалися не на стадіоні, а на... міському майдані. На єврокубку-97 серед команд суперліги Бартова виступати просто не могла. Адже її національна команда здобула путівку сюди лише на 1998 рік як переможець першої групи (інша перепустка перепала легкоатлеткам Словенії). А замінять вони тут команди Румунії та Білорусі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати