Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Від ферзя" - без реваншу

24 червня, 00:00

Чемпіон світу з Росії Гаррі Каспаров став переможцем супертурніру ХІХ категорії "Господин Великий Новгород". У двоколових змаганнях він набрав Х очок із десяти можливих.

Чи не найдраматичнішою виявилася партія Каспарова і Крамника. Першим на сцені з'явився Володимир. За зовнішньою розслабленістю відчувалося величезне внутрішнє напруження. Каспаров запізнився на хвилину, широко посміхнувся... і здивував Володимира ходом 1. е2 - е4. Адже саме проти Крамника, він останнім часом починає "від ферзя". Проте були обставини, які говорили за хід королівського пішака, насамперед прагнення Каспарова будь-що відреваншуватися за поразку в першому колі. Простими, але дуже потужними ходами він поставив свого суперника "в партер". Проте після 24-го ходу, коли позицію Крамника фахівці оцінювали від вельми важкої до безнадійної, почалися... дивні події.

Утім послухаємо думку секунданта Крамника, московського гросмейстера Сергія Долматова: "Каспаров відмінно володіє мистецтвом дебютної підготовки, але грає (саме грає в шахи) відносно слабкіше. У цій партії він, діставши майже виграшну позицію, раптом відчув невпевненість і ледь не програв". Насправді, Каспаров, спочатку віддав пішака, потім розгубив шанси на атаку. Проте, як скаже Крамник після партії, миттєва зміна декорації вплинула і на нього. І він перед самим контролем часу припустився помилки, після чого гра на виграш стала неможливою.

...Чимало журналістів заявили було, що англієць Найджел Шорт потрапив у Новгороді, як ото б м'якше сказати, не до своєї компанії. Навіть його перемога над білоруським гросмейстером Борисом Гельфандом не змінила цієї точки зору. Мовляв, той сам "зробив собі харакірі". Справді, чорними проти мінчанина Шорт обрав варіант, що його забраковано в усіх підручниках. Віддав він не лише центр, а більшу частину території. Та дивна річ, позиція британця лишалася, попри все, досить міцною. І усі побачили, що із зайвими пішаками містер Шорт, навіть у поганій формі, ще й як небезпечний. Мабуть, проти Крамника це надихнуло його у відкритому бою з рокіровками в різні боки. Білі не лише гостріше атакували, а й надійніше захищалися. Чорні капітулювали вже на 30-му ході. А третю підряд перемогу Найджел святкував над болгарином Веселином Топаловим, причому "невигідним" кольором.

Технічні результати. 8-й тур. Шорт - Крамник - 1:0, Євген Барєєв (Росія) - Гаррі Каспаров - 0,5:0,5; Топалов - Гельфанд - 0:1. 9-й тур. Каспаров - Крамник - 0,5:0,5; Топалов - Шорт - 0:1; Гельфанд - Барєєв - 0,5:0,5.

Новгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати