Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Полку "соколів" на осінь прибуває

24 червня, 00:00

- Ми залишаємося в лавах Східно-Європейської хокейної ліги, - сказав наш співрозмовник. - Черговий регулярний чемпіонат почнеться в другій декаді вересня. Система розіграшу зазнала часткових корективів. Після так званої гладкої частини календаря боротьбу за призові місця продовжать лише 6 команд. І теж із роз`їздами, у чотири кола. А от Кубок СЄХЛ вважатиметься навесні самостійним змаганням, і піде за принципом "плей-офф".

- У Києві тільки й розмов серед вболівальників, що великий хокей усерйоз повернеться до Палацу спорту...

- Довгоочікуваний вихід збірної України до групи "В" чемпіонату світу-98 та драматична розв`язка в "плей-офф" СЄХЛ-97, безумовно, підстібнули інтерес до наших подальших виступів. Повний сезон у Палаці - це не реально, а сукупно два місяці - можливо. Про це дійшли згоди його директор Віктор Ткаченко, президенти Федерації хокею Анатолій Хорозов і ХК "Сокіл" Сергій Старицький. Сподіваємося, що рада СЄХЛ піде назустріч при верстці графіка ігор. Ми не від того, щоб стартувати переважно виїзними матчами, аби в листопаді - грудні та лютому - березні максимально завантажити великий палац.

- Отже, хронічні проблеми льоду та фінансів дещо послабшали?

- Я б не квапився з таким висновком. Просто видно людей, готових ці гострі питання якось розв`язувати. Той же Ткаченко, по суті, вибачив борг, який висів над ФХУ ще із січневого молодіжного чемпіонату світу й (разом із готельними рахунками) перевищував $15 тис. Керівники міської ради профспілок і столичного СТ "Україна" Микола Верес та Євген Бобовик знайшли можливість знову розмістити команду на базі в Пуща-Водиці, яка за радянських часів і споруджувалася "під хокей". Ми заїдемо туди відразу після дев`ятиденного втягуючого циклу й проведемо збір по 28 липня. На серпень має прийняти нас льодовий комплекс по вулиці Мельникова. Якщо профспілки зможуть підсобити нашому засновнику - компанії "Перехід Мідіа" - у сплаті за оренду. А директор споруди Ігор Балабанов, за підтримки міської влади, вийде "з полону" обтяжливих комунальних витрат.

- Чи очікуєте підвищення рівня конкуренції в СЄХЛ, на який нарікають клуби-лідери?

- Польська "Олімпія" начебто зняла заявку. Зате естонці вступають своїм клубом з Кохтла Ярве. Ми цього року грали в них світову групу "С", і зрозуміли, що пристойні кадри там є. Білорусь - країна, що вийшла (своєю збірною) до ліги "А", приростає в СЄХЛ двома клубами. У Гродненській області це буде вже другий (після "Німана"), в Мінську - третій. Рижани виставляють ще одну, крім "Юніорс", команду, посиливши її недавніми "легіонерами". Однак усе остаточно з`ясується 1 - 2 липня, коли клуби повинні привезти до мінської штаб-квартири СЄХЛ вступні внески. У тому числі й по третій київській команді, назву якої ще не затверджено.

- Але ж принаймні, хто гратиме в ній, а хто - за "Сокіл", ви знаєте й сьогодні?

- Знаю, що треба не помилитися у виборі. З відпустки через тиждень прийдуть більше 50 гравців, включаючи молодь. У новій команді мають бути й кілька досвідчених майстрів, що принаймні грали б у домашніх матчах. А тут якраз завершили активну кар`єру відомі форварди Анатолій Найда та Сергій Земченко. Сергія ми запросили на тренерську роботу, він асистуватиме нам із Віктором Чибірєвим. Хоча майже всі кандидати є вихованцями "Сокола" й ми постійно контролюватимемо їхнє зростання в нині створюваному клубі, він юридично існуватиме окремо. Пошуком спонсорів зайняті люди ініціативні, серед яких Олександр Степаненко - теж, до речі, свого часу випускник нашої хокейної школи. Розумію, вас цікавить реальний склад "Сокола", але ми визначимося дещо пізніше, зокрема, по воротарях. Відомо, що Євген Бруль вирішив повернутися із Санкт-Петербурга.

- Цей приклад, сподіваємося не поодинокий? Знайшли ж у Латвії кошти відкликати своїх "профі" із Західної Європи....

- Ще приїхав з Чехії нападаючий Євген Аліпов, одноліток Найди. Гадали, побачимо вдома трьох "англійців", але гарантію дав лише Олег Синьков. Тоді як Василя Василенка та Ігоря Юрченка "перехопив" воскресенський "Хімік". Нам важко конкурувати щодо контрактів із російськими клубами. З омського "Авангарду" пішов Костянтин Буценко, але з`явився в... "Нафтохіміку" (Нижньокамськ). Міг би залишити нижньогородське "Торпедо" захисник Сергій Гаркуша, але волжан зберегли в РХЛ у зв`язку з розширенням ліги, й клуб запропонував киянину вигідні умови. Розстався з казанським "Ак Барс" Вадим Шахрайчук, але - з іншої причини: його запросили до клубу бундесліги в Нюрнбергу, якого тренує росіянин Володимир Васильєв.

- Відтак, кістяк "Сокола" буде торішнього зразка?

- Й віримо, що вчорашні юніори проявлять себе як цілком дорослі виконавці. Хоча це дуже непросто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати