Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Операційна з доставкою в гори

Українська медицина отримала 2 млн. доларів благодійних внесків
12 травня, 00:00
КАТЕРИНА ЮЩЕНКО ВРУЧАЄ СЕРТИФІКАТ НА ОТРИМАННЯ НОВОГО МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ ГОЛОВНОМУ ЛІКАРЕВІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДИТЯЧОЇ ЛІКАРНІ №2 НАТАЛІ ШЕВЧУК / ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Українська медицина ніколи не відрізнялася забезпеченістю — нестача обладнання й фахівців постійно й боляче відбивається на здоров’ї всієї нації. Одночасно замінити обладнання чи купити все, що треба для найуспішнішого лікування, за рахунок державного бюджету неможливо. Однак за сприяння міжнародного фонду «Україна 3000» й закордонних спонсорів забезпечити дитячі лікарні окремих регіонів найнеобхіднішим удасться вже найближчим часом, учора пощастило Житомирській та Чернівецькій обласним дитячим лікарням — їм передали сертифікати на отримання нового медичного обладнання.

Напередодні 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи залученням міжнародної допомоги зайнялися й у Міністерстві закордонних справ. Завдяки сприянню цього відомства українські лікарні отримали понад два мільйони доларів на закупівлю медичного обладнання. Благодійні внески в українську медицину зробили Сполучені Штати, Китай, Канада та Японія. Ці міжнародні кошти розійдуться по лікарнях десяти областей у вигляді найсучаснішої й, в основному, мобільної техніки.

Апаратуру вирішили передати обласним центрам — саме вони охоплюють найбільшу кількість хворих дітей, а пересувне обладнання дозволить лікарям дістатися до найвіддаленіших сіл, до родин, які не можуть приїхати до області. На Буковині одна з найбільших проблем полягає якраз у тому, як дістатися до далеких гірських районів.

«У нашому регіоні близько шести тисяч дітей, які живуть у забруднених зонах. Тільки в зонах гарантованого відселення їх не менше чотирьох тисяч, — говорить Наталія Шевчук, головний лікар Чернівецької обласної дитячої лікарні №2. — Лікарів достатньо, вони досвідчені, а от транспорт і обладнання — саме те, чого нам не вистачало». Крім того, сюди направлено систему цілодобового моніторингу, пересувний операційний стіл для малої хірургії, обладнання для загальної хірургії, сучасні електрокардіографи, дефібрилятори та іншу апаратуру. До новітніх засобів додадуться й фахівці: щоб використання техніки було більш ефективним, співробітники лікарень проходитимуть спеціальну підготовку в столичному Інституті кардіології АМН України імені М. Стражеско. Разом із лікарями до забруднених регіонів виїздитимуть і спеціалісти військово-медичної академії: фахівці в галузі радіаційної медицини досліджуватимуть райони, зокрема Житомирської області, які найбільше постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

«Україна 3000» під патронатом Катерини Ющенко обіцяє постійну підтримку й допомогу дитячим лікарням України — з цією метою до тісної цілеспрямованої співпраці залучаються окремі благодійні організації, спонсори, безпосередньо лікарні. Щоб полегшити дітям перебування в лікувальних установах, міжнародний фонд разом з обладнанням передав до Чернівецької та Житомирської лікарень набір книжечок для хворих дітей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати