Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гаранта турбує відсутність гарантії

27 грудня, 00:00

Зазначимо, що останнє твердження прямо суперечить недавній заяві Л. Кучми про твердий намір балотуватися на другий термін. На листопадовій зустрічі з журналістами Президент був так роздратований тупістю тих, хто цього ще не зрозумів, що навіть жалкував про те, що не оголосив про свій прихід "надовго" вже "на другий день" після обрання. Тепер у цьому самому "надовго" публічно засумнівався особисто Леонід Данилович.

Цей невеликий штрих повною мірою ілюструє плутанину в президентському оточенні і цілковиту відсутність у Президента та його найближчих працівників ясних планів (не кажучи вже про продуману стратегію) відносно "післявиборної" ситуації. Про те, що вердикт КС може бути використаний для розгону нового парламенту в тому випадкові, якщо його склад виявиться не дуже лояльним до існуючої виконавчої влади, останнім часом писали всі ЗМІ, в тому числі й "День" - неодноразово. Однак уперше про це відкрито заявив сам Президент. Це дивно, адже президентське оточення виставило на "виборчий ринг" стільки команд, що якщо в суспільстві реально існують якісь певні настрої на підтримку нинішнього курсу, то у нової ВР не буде ні можливостей, ні явно вираженого бажання цей курс істотно коригувати. Заява Л. Кучми про "гіпотетичну" поки що можливість розпуску нової ВР свідчить про те, що глава держави в глибині душі сильно сумнівається в тому, що його численні "ловці душ" принесуть великий улов. Тому він намагається підстрахуватися - впровадити в громадську свідомість думку про можливість розпуску "неправильного" парламенту.

При цьому аргументація гарантом Конституції свого ніби права на розпуск вищого законодавчого органу країни не витримує ніякої критики. Якщо новообраний парламент зможе, в рамках конституційної процедури (треба сказати, вельми непростої), "повернути кермо", це означатиме тільки те, що переважна більшість виборців такий поворот схвалює. Здається, Леонід Кучма ніяк не може зрозуміти, що його завдання "гаранта" полягає зовсім не в тому, щоб будь-якою ціною нав'язати державі і суспільству свої особисті уявлення про незмінність існуючого становища, а в тому, щоб як глава держави не допускати доведення країни до такого стану, коли вже для мільйона співгромадян надії пов'язуються з "поворотом на 180 градусів".

КОМЕНТАР ЧЛЕНІВ ВЕРХОВНОЇ РАДИСергій Аксененко, (з трибуни ВР):

- Президент на зустрічі з журналістами заявив про те, що він бачить дві можливості розпуску парламенту. Перша - за поданням до Конституційного Суду народних депутатів, і друга - якщо парламент поверне курс на 180 градусів, то Президент як гарант Конституції буде змушений розпустити такий парламент.

Цинічно тут особливо звучить "гарант Конституції", тому що за Конституцією він таких прав не має. І тим більше, тут явно звучить, що якщо народ обере не той курс, який веде Президент, то він на цей народ уваги не звертатиме. Тому, як на мене, тільки за одне це висловлювання він як глава держави заслуговує того, щоб ми поставили питання про імпічмент Президента.

- Олександр Лавринович (кореспондентові "Дня" Тетяні КОРОБОВІЙ):

Я задоволений таким висловлюванням, бо тепер важко буде комусь говорити, що Леонід Данилович - політично невизначена фігура. І якщо він оповістить умови, за яких він готовий розпустити майбутній парламент - це означає, що сьогодні ВР на чолі з головою соцпартії й абсолютно чіткою лівою більшістю Президента влаштовує. Це щось прояснює у його політичних симпатіях, і будь-які ігри з визначення своїх опонентів в особі лівих явно дезавуюються.

Гарант Конституції зобов'язаний негайно або виправляти всі свої кроки і висловлювання, які суперечать Конституції, або міняти фах. У випадкові антиконституційного перевороту з метою захоплення влади народ має право на озброєне повстання. Парламент обирається прямим голосуванням народу, і жодна персона, навіть коронована не має права нехтувати думкою народу.

Олександр Мороз (в інтерв'ю агенції "УНІАН"):

- Прихід лівих у ВР абсолютно не означатиме втрати державності, оскільки сам Президент був членом ЦК КПУ, і всі чудово пам'ятають, що саме комуністи привели Кучму до перемоги на виборах. Висловлювання Президента можна розцінювати не як слова гаранта Конституції, а як слова просто людини. Немає жодних юридичних підстав для заяв про розпуск парламенту, тому не варто коментувати ці слова Президента. Вони не витримують ніякої критики, а лише свідчать про те, що у Президента немає грамотних юристів. Гарант Конституції повинен турбуватися про її виконання всіма суб'єктами правовідносин, і він сам не може бути винятком з їхнього числа. Триває чітко спланована акція з дискредитації ВР, а також з підготовки громадськості до думки про необхідність неконституційних кроків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати