Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Її звали Атлантида

23 листопада, 00:00
НЕЛЛІ УВАРОВА

Останнім часом актори та продюсери нарікають на відсутність гарних сценаріїв. Із серіалом «Атлантида» все було навпаки. Перше, що чіпляло, — це історія простої вчительки географії Віри Степнової, яка потрапляє в непрості, але вельми знайомі ситуації, які змінюють усе її життя й виносять назовні той факт, що й зараз під тендітністю міських жінок середнього достатку живе в людях неймовірна стійкість, яка не дає їм загинути під колесом долі.

Дмитро Земичев, який зіграв у 40-серійному проекті не дуже позитивну роль чоловіка Віри, зізнався, що коли читав сценарій — плакав. А дві головні героїні проекту — Неллі Уварова та Наталія Гудкова — сказали, що зацікавилися проектом, прочитавши перші вісім серій фільму. Спочатку «Атлантида» була розрахована на 20 серій, але після завершення зйомок продюсери дійшли висновку, що історія потребує подальшого розвитку. З 26 листопада глядачі каналу «1+1» стануть свідками перевтілення «Каті Пушкарьової» на Віру Степнову — образ, який викликав у Неллі Уварової стільки психологічно важких моментів.

Юрій САПРОНОВ, Андрій СМІРНОВ, генеральні продюсери проекту:

— «Атлантида» — драматична історія, але для жінок вельми жорстка. Ми — фахівці із жорстких історій, нам не звикати. Невідомо чому так — чи люди в нас такі — але в’язниця — це наше все. Ось із серіалом «Зона» у нас був сумний досвід. Певні проблеми — нас знімали, забороняли, проводили демонстрації. Преса була така! Говорили — цих авторів треба самих до справжньої в’язниці кинути, щоб вони самі посиділи. Ми вже почали пакувати речі… Тому в «Атлантиді» гострі кути вирішили згладити, бо передусім серіали — це не фіксація життя або засудження системи, це саме історія людей. Насправді ми не втручалися в створення цієї історії — сценаристки Катерина Васильєва та Наталія Овчиннікова писали, як самі вважали за потрібне. Їм видніше, як писати про жіночу долю, — вони самі жінки.

Усі актори — й Неллі Уварова, й Наталія Гудкова, й Дмитро Зеніче, й Олена Сафонова, й Микола Добринін, і Михайло Мамаєв дуже швидко відгукнулися на нашу пропозицію, тому що дуже добрий продукт, цікавий сценарій. У нас зйомки йдуть дуже прискіпливо, як у кіно. 20 серій ми знімали 4 місяці, а не як зараз працюють — серія на день. Це передусім якісний продукт. Тому писати й знімати складніше. У першій серії «Атлантиди» відбудеться багато подій, які підстьобнуть глядацьку цікавість.

Чимало глядачів, звісно, зацікавляться новим виглядом Неллі, хоча б заради інтересу дивитимуться. Для неї це новий зліт, її сил як драматичної актриси на це вистачає. Вона, звісно, дуже старалася. Можливо, їй ця роль і ближча за образом. Її цікавлять різні речі. Важливо було показати, що вона може не лише розважати, а й зробити сильну драматичну роль. Це для її акторської кар’єри добре.

Олександр НАЗАРОВ, креативний продюсер «Атлантиди»:

— Зрозуміло, що набагато приємніше і для глядача, і для продюсера, якщо ключову роль у такому серіалі грає зірка. Тоді є виразний манок. Зрозуміло, що ми перебирали якусь кількість акторів, здатних зіграти роль Віри Степнової. І Уварова, в принципі, спочатку не спадала на думку. Тому що є описання персонажів, згідно з якими Вірі — головній героїні — близько тридцяти років, трохи більше. Уварова молодша, тому вона навіть не розглядалася.

Але, з другого боку, я розумію, що Неллі — індивідуальність. Власне, коли ми її затверджували на «Не родись вродлива», де я виконував обов’язки головного режисера, я сказав, що згоден взятися за проект, бо знаю, хто гратиме Катю Пушкарьову. Я переконав усіх і переконався сам, що це Уварова. Чому? Тому що в неї дуже хороша фактура. Зовнішність. У неї така дивна фактура, яка дозволяє їй грати все: може вона зіграти красуню? Може. Може зіграти непоказну? Може. Може зіграти дівчинку? Може. А може вона зіграти, практично не гримуючись, тридцятирічну жінку? Може. Я зараз дивлюся відзнятий матеріал, і не думаю, що виникнуть питання віку героїні.

Напевно, що ще важливо й стало основною причиною — хоч у Неллі в житті немає досвіду материнства, в ній живе справжня жіночність, не якась вульгарна жіночність, яка зараз у моді, на жаль, а справжня. Ось вона — жінка. І в цій ситуації вона дуже легко стає на екрані, на сцені матір’ю. І чого там шукати когось?

Неллі УВАРОВА, виконавиця головної ролі:

— Усім же нам здається, що з нами такого не станеться. З кимось іншим — може, але не з нами. Коли я вперше взяла читати сценарій, там був перший епізод, такий невеличкий — коли Віру ведуть до в’язниці якимись коридорами. Вона в наручниках. Її запитують: «А як же таке сталося?» Вона: «Не знаю». І коли їй кажуть: «До стіни! Обличчям до стіни! Руки за спину!», — вона щиро дивується: «Що, вибачте?» Вона тільки так спілкується: даруйте, вибачте. Вона потрапила на іншу планету, вона абсолютно чужорідний елемент у всій цій в’язничній обстановці. У в’язниці її прозвали Атлантидою через її захопленість легендами про цю міфічну землю. І мені одразу стало цікаво, тому що я раптом подумала: моя героїня — вчителька географії, у неї чоловік, дочка. Вона — порядна людина, дуже добра, хороша. І уявити те, що вона могла скоїти вбивство, в принципі неможливо. І я перенесла цю історію на себе: ось я, далека від убивств, якоїсь різанини. Мені так здається. Але я не знаю, що чекає мене за поворотом. Я не знаю, може, мені доведеться коли- небудь захищатися, й зі мною може статися все що завгодно. Тому цей сценарій мене дуже зацікавив — як людина потрапляє в ситуацію, абсолютно несподівану для себе і як вона з цим справляється? Як вона тримається в умовах, де багато людей взагалі втрачають свої людські риси й своє обличчя. Ось така історія.

P.S. Нехай шанувальники «Кадетів» не лякаються — улюблений серіал не зникне з ефіру «1+1», а буде перенесений на 21.15, поступаючись місцем теледрамі «Атлантида».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати