Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Життя як спалах...

Двадцять років тому пішов у Вічність легендарний співак Назарій Яремчук
01 липня, 10:14
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Творчий політ Яремчука обірвала тяжка хвороба. 2 липня він назавжди спочив на Алеї слави нового Чернівецького цвинтаря. На похорон з’їхалися люди з усіх куточків, вислали квітами шлях від його будинку на тодішній вулиці Інтернаціональній (нині це вул. Назарія Яремчука) до цвинтаря через усі Чернівці. З Назарієм прощалася вся Україна...

Щороку 30 червня родина співака, його друзі, творчі побратими, представники місцевої влади й громадськості приходять на кладовище, щоб на місці вічного спочинку народного артиста України, Почесного громадянина Чернівців Назарія Яремчука вшанувати його світлу пам’ять.

— Рано Назарій Яремчук покинув цей світ, — з сумом каже Остап САВЧУК, художній керівник Чернівецької обласної філармонії. — Він пішов від нас у неповні сорок чотири... Але і сьогодні, 20 років потому, на його могилі у Чернівцях завжди живі квіти, і стежка до музею у його рідному селі Рівня не заростає. Щоденно приїжджають групи туристів, а його сестра пані Катерина завжди привітно проводить екскурсії. Назарій був справжнім патріотом, який своїм голосом прославляв Україну.

— Він був щирим і безкорисливим, усім намагався допомогти, — пригадує засновник гурту «Смерічка» Левко ДУТКІВСЬКИЙ. — Талант Назарія був багатогранним. Добре грав у футбол, писав вірші. Один із них присвятив мені на 30-річчя і назвав свою присвяту «Вікна творчості». Упродовж мистецького життя ми разом багато гастролювали не лише територією колишнього СРСР, а й зарубіжними країнами — Канадою, Америкою, Австралією, Францією та багато ін. На початку 1970-х Назарій Яремчук переживав свій зоряний час. Його проникливий голос став відомим у світі. Завдяки величезному таланту Назарій міг успішно працювати і жити деінде, але нізащо не хотів залишати свого місао Чернівці. Він був справжнім патріотом Буковинського краю.

— Як хотілося б, щоб Яремчук був разом з нами, щоб у багатотисячному дружньому колі заспівав свою популярну пісню «Родина, родина — від батька до сина...». У день пам’яті цю пісню заспівають його сини Дмитро та Назар і донька Марічка... Я вважаю, що досі співак, рівний за красою голосу Назарія, на вітчизняній естраді не з’явився, — каже співак і композитор Павло ДВОРСЬКИЙ. — Голос Назарія, чистий, як ранкова роса, щедрий, як колосиста нива, високий, як небо голубе, і сьогодні несе добро в людські серця. Світ його пісень незрівнянно красивий. Він співав, навіть будучи тяжко хворим, і щиро вірив, що високе мистецтво врятує світ.

За 20 років, відколи немає з нами Назарія Яремчука, його місія в нашому житті залишається дуже величною і визначальною. Це місія єднати покоління українців довкола національної культури, високого мистецтва, причетності й продовження тих ідеалів, тих високих помислів, що сповідував Н. Яремчук.

Нагадаємо, зі сцени Чернівецької обласної філармонії 1 квітня 1973 р. розпочався професійний шлях ансамблю «Смерічка» разом із його солістами Василем Зінкевичем і Назарієм Яремчуком під керівництвом Левка Дутковського. Понад 22 роки Яремчук залишався вірним цій сцені. Тому не випадково було вирішено встановити меморіальну дошку на фасаді філармонії з нагоди 60-річчя видатного митця та відкрити кімнату-музей Назарія Яремчука в приміщенні філармонії.

— Ідея створення цієї кімнати виношувалася відтоді, як Левко Дутковський заснував Фонд імені Назарія Яремчука після його смерті, — розповіла завідувачка науково-методичного відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею Євдокія АНТОНЮК-ГАВРИЩУК, яка безпосередньо брала участь в оформленні експозиції кімнати-музею. — Щороку в дні, коли вшановували пам’ять Назарія Яремчука, люди робили подарунки (вони експонуються в шафах і частково в експозиції). Наприклад, Почаївська чудотворна ікона, куплена на кошти благодійників із Хотинського й Вижницького районів й подарована разом із рушником. Або світлини, подаровані однокурсником Назарія. До роботи зі створення експозиції були залучені науковий співробітник науково-методичного відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею Оксана Дребіт і художник обласної бібліотеки ім. Михайла Івасюка Микола Криворучко. Нині в музеї близько 300 експонатів. Робота ще не завершена. Є багато альбомів. Переважна більшість матеріалів зберігається в Остапа Савчука. Є записки Назарія, вони дуже цінні, бо там є дотик не тільки пера Яремчука, а його душі й серця. Зараз хранителем Кімнати-музею ім. Назарія Яремчука є Анатолій Візнюк — син Юрія Візнюка, учителя Володимира Івасюка.

30 червня Чернівецька обласна філармонія зібрала побратимів співака по пісенному ремеслу, шанувальників його творчості на вечір пам’яті, на якому звучали пісні, присвячені Назарію Яремчуку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати