Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оpen air у режимі non-stop

12 грандіозних постановок просто неба представить цьогорічний Operafest Tulchyn, що відбудеться з 4 по 9 червня на території легендарного палацу Потоцьких
19 квітня, 10:57
ФОТО ОЛЕГА НИЧА

Лише на Operafest Tulchyn можна лежати в наметі, милуватися зоряним небом над розкішним палацом Потоцьких, пити ароматний чай і слухати оперні арії у виконанні зірок світової сцени. Цього року в постановках візьме участь рекордна кількість артистів — понад 700 осіб. Тому не дивно, що всі готелі в радіусі 60 кілометрів від Тульчина вже заброньовані.

ЩО ПОКАЖУТЬ І ЧИМ ЗДИВУЮТЬ?

Сам фестиваль триватиме шість днів, у один із них відбуватиметься наукова конференція з креативних індустрій, п’ять — насичені культурно-мистецькими заходами. Перших два дні будуть присвячені дитячій опері Kids Operafest Tulchyn, у межах якої відбудеться єдиний показ в Україні програми Colourus of the wind за мотивами легендарних мультфільмів компанії Disney та співаків компанії Disney Entertainment. Три наступні дні пануватиме Grand-operа, яка представить, крім всесвітньовідомих мюзиклів та опер, оперету в стилі «українського» танго, унікальне хорове шоу, балет та авторське contemporary. Уперше в Україні в форматі просто неба на Operafest Tulchyn виступатиме Польська Королівська опера. Тому вже можна сміливо заявити, як відзначає арт-продюсер Operafest Tulchyn Ірина ФРЕНКЕЛЬ, що фестиваль стане найграндіознішою культурною подією літа-2019.

«Коли відлунають останні акорди фестивалю, ми завжди починаємо працювати над наступним. Цього року ми багато працювали над українською складовою, і вона вас здивує, — одразу інтригує Ірина Френкель. — Щоразу нашою чудовою командою ми встановлюємо нові рекорди. І третій фестиваль не стане винятком. Точно здивує кількість глядачів. Торік наш фестиваль зібрав понад 48 тисяч осіб. У 2019 році ми очікуємо до 70 тисяч глядачів. Враження про фестиваль розлетілися по всій Україні і далеко за її межами. Фестиваль чекають ще навіть до оголошення програми. Нам почали надходити запити про великі організаційні групи, які бажають приїхати, адже точно знають, що Operafest Tulchyn — це незабутні враження просто неба, це вже авторитет і високий професіоналізм».

Цього року організатори розширили жанрову палітру заходу. Зокрема, гості зможуть побачити грандіозний концерт «Гала-опера» та прем’єру всесвітньовідомої оперної ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері», де соліруватимуть зірки німецької опери Стефі Леманн та Мартін Латтку. Національний компонент забезпечуватиме оперета в стилі «українського танго» «Гуцулка Ксеня». Також уперше в програмі фестивалю з’явиться балет: постановки «Історії у стилі танго», «Собор Паризької Богоматері» та «Тисяча й одна ніч» у виконанні українських артистів. Загалом глядачі почують 27 геніальних композиторів усіх часів, чиї твори лунатимуть сімома мовами світу.

ЯКІ ОПЕРИ ПОКАЖУТЬ ДІТЯМ І ДО ЧОГО ТАМ АЛІСА?

Якщо торік у рамках фестивалю дитяча компонента була представлена лише однією виставою «Коза-Дереза», то цього року перші два дні фестивалю цілком і повністю належатимуть дітям. Kids Operafest Tulchyn відкриється оперою «Король Дроздобород» у виконанні Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. Ця вистава, за словами кураторки дитячої програми, депутата Вінницької обласної ради Лариси БІЛОЗІР, визнана найкращою дитячою постановкою 2018 року.

«Минулорічний успіх дитячого компонента спонукав нас до розширення цієї програми та виділення її в окремий блок — Kids Operafest Tulchyn, який проводитиметься 4 та 5 червня. Ми плануємо прийняти на дитячому фестивалі орієнтовно 15 000 дітей та дорослих (буде оголошена знову вікторина та організований довіз діток-переможців із усіх куточків Вінниччини). Звичайно, запрошуємо дітей із батьками, дідусями, бабусями відпочити й розважитися всією родиною, — каже Лариса Білозір. — На малечу очікують неймовірні вистави та мистецькі локації, працюватиме «Школа чарівництва», містечко Аліси в Країні див, мистецький кемпінг, де діти зможуть залишитися на ночівлю. Я зі своїми донечками також планую ночувати в наметах, бо це цікава нічна пригода. Також для дітей ми розробили спеціальне меню, яке можна замовити заздалегідь».

Дводенне перебування в дитячому кемпінгу коштуватиме 360 гривень для дитини й 430 гривень для дорослого. В суму входить харчування, екскурсійне обслуговування, додаткові розваги та майстер-класи, гарантовані місця в партері. Але потрапити на дитячий фестиваль і отримати всі бонуси можна буде безоплатно, якщо взяти участь у вікторині, яку проводить Лариса Білозір. Також за її сприяння фестиваль на безоплатній основі відвідають діти з родин учасників АТО, діти-сироти та з малозабезпечених родин.

ЧОМУ ВАРТО НЕ ЗАБУТИ ЗАЙТИ В ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ?

Візуальну програму фесту доповнять світлова інсталяція від відомого польського митця Ярека Козяра, креативні селфі-зони, розроблені відомими українськими художниками. Та вперше для глядачів відчинять двері палацу Потоцьких, де презентують сім унікальних виставок. У золотій залі глядачів чекає виставка картин Потоцьких із фондів Вінницького краєзнавчого музею. В блакитній залі — вистава робіт Григорія Зорика «Провінційні вельможі», в грецькій — виставка робіт Подільського музею села Тиманівки, в літній вітальні — експозиція «Міста і містечка Поділля кінця ХІХ початку ХХ століття» та «Театральні костюми», а в залі Музею книги відбудеться презентація виставки картин, які пов’язані з книгою.

«Існує думка, що немає сенсу проводити грандіозні події далеко від великих міст або обласних центрів, бо на них ніхто не прийде. Це неправда, бо мистецтвом цікавляться не лише у великих містах, а й селах. Мені, як людині, яка народилася в невеличкому селі на Вінниччині, хочеться, щоб мої земляки долучилися до високого мистецтва, і тут, у Тульчині, є всі умови для цього, — відзначає головний партнер фестивалю, народний депутат Микола КУЧЕР. — Фестиваль Operafest Tulchyn має велику місію — він показує, як невеликі міста, такі як Тульчин, можуть дарувати великі враження, презентувати нашу державу, розкривати  вітчизняні таланти та народжувати нові цінності. Такі потрібні сьогодні для розвитку наших громад і України загалом».

ЧОМУ ФЕСТИВАЛЬ НАЗИВАЮТЬ «РЕВОЛЮЦІЄЮ»?

Operafest Tulchyn спричинив у Тульчині «ренесанс», каже голова Тульчинської ОТГ Валерій ВЕСНЯНИЙ. Він згадує, як ще на початку 1990-х років місто відвідувало 800 тисяч туристів за рік, а в 2010 році їх було менше тисячі. Тепер, завдяки фестивалю, до Тульчина повертається туристична слава. Місто розвивається. І це помітно одразу при в’їзді: нові лавочки, озеленення, клумби, місця для очікування транспорту, дороги і розмітка, розкішний «Леонтович Арт-квартал» з архітектурними об’єктами та муралами.

«Культурна революція» змінила не просто місто, а людей, які в ньому живуть, — резюмує Валерій Весняний. — Ми стали активнішими, розвиваємо інфраструктуру, сферу послуг, готельно-ресторанний бізнес. Звичайно, є ще багато проблем. І сьогодні Тульчин не може вмістити всіх охочих глядачів, навіть для артистів ми забронювали готелі як у місті, так і в радіусі 60 кілометрів від нього. Але ми рухаємося вперед. Для проведення третього фестивалю визначені території під кемпінги зі зручностями та охороною, налагоджений довіз із Вінниці чартерними рейсами, працюють довідкові та інформаційні центри (також усі деталі можна знайти на офіційному сайті фестивалю). Тульчин чекає туристів — усіх разом і кожного окремого. Приїжджайте за враженнями!».

Оперна феєрія в Тульчині — не просто шоу задля розваги, як хтось міг припустити. Це шанс — через «культурну революцію» (як каже міський голова) привернути увагу громадськості, передусім меценатів, до збереження палацу Потоцьких, однин із флігелів якого терміново потребує реставрації. І, схоже, інвестори вже знайшлися. Як повідомив нещодавно голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, вже проведено експертну оцінку лівого крила палацу Потоцьких і за проект готові взятися дві столичні компанії. Вони погодилися взяти цей об’єкт у довгострокову оренду на конкурсних засадах і перетворити його на готельний комплекс, орієнтовно — за 3—5 років. Але стане це можливим лише після погодження проекту з Міністерством культури, оскільки палац Потоцьких має статус пам’ятки архітектури державного значення. Сьогодні на території палацу вже тривають роботи з упорядкування території та створення там паркового комплексу, близького за дизайном до оригінального, часів його перших власників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати