Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фантасмагоричний «маніфест»

У галереї «Митець» відомий київський графік Валентин Гордійчук представив свої творчі пошуки
08 листопада, 10:23
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Назва виставки — «В. Гордійчук: народні ілюстрації». На ній представлено близько 30 творів художника. За словами організаторів вернісажу, в експозиції можна побачити, як автор представляє власну рецепцію «творення України» через історичний, політичний, культурний і художній, контексти.

У графічних роботах Валентина Олександровича відображені різні основи буття українців в історичній ретроспективі та сьогоденні, передано атмосферу сучасного часового простору крізь призму незвичного трактування та поєднання образів, суть яких розкривають висловлювання чи цитати з творів відомих українських і зарубіжних письменників: Тараса Шевченка, Жан-Поль Сартра, Марселя Пруста, Йоганна-Вольфганга фон Ґете, Івана Котляревського та ін. Автор апелює до пам’яті, самосвідомості, ідентифікації — тих чинників, без яких не може постати нація, національна ідея.

Свій художній «маніфест» він виразив у жанрі фантасмагорії, де образи втілені у гротескно-іронічній формі, балансують на межі перехідності станів. Це відчуття увібрало в себе фатальний незбіг реалій з історією та культурою, світовідчуття українців та їхнє право на автентичність буття. Ці протиріччя майстерно виразив Валентин Гордійчук у характерах образів, їхньому тлумаченні, з моделюванням відповідного сучасного художнього дискурсу...

Виставку можна побачити до 10 листопада.

 ДОВІДКА «Дня»

Валентин Олександрович Гордійчук (1947 р.) — графік і живописець, член Національної спілки художників України. Закінчив Київський художній інститут (1972 р.; його викладачами були Василь Касіян, Олена Яблонська і Василь Чебаник). Активно працює у книжковій і станковій графіці, живописі. Учасник багатьох виставок. Автор ілюстрацій до творів української класичної літератури XIX ст., барокової поезії, народних казок, міфології, зокрема до «Кобзаря» і поеми «Наймичка» Т. Шевченка, «Каштанки» А. Чехова, «Записок охотника» І. Тургенєва, «Пісень Купідона» — збірки любовної лірики XVI—XIX століть, «Народных рассказов» Марка Вовчка, а також триптихів: «Козацький табір», «Три лірники» та ін. Сповідуючи автентичну своєрідність, митець у пластичний мові втілює національні міфи. В експресивних постмодерністських роботах відображено метафоричний світ, насичений алегоричною, символікою та реалістичними образами. Нині роботи художника зберігаються в українських музеях, деякі з них увійшли до приватних колекцій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати