Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завод можуть забрати в держави

На основі вже винесених судових рішень
30 вересня, 00:00

Київський апеляційний господарський суд позбавляє державу можливості управляти пакетом акцій Нікопольського заводу феросплавів. Так заявив на прес-конференції в середу адвокат промислово-фінансового консорціуму «Придніпров’я» Сергій Власенко, мотивуючи свою заяву невідповідністю рішення суду чинному законодавству.

За його словами, оскільки акції НЗФ є знерухомленими, згідно із законом про національну депозитарну систему , їх переміщення й управління ними може здійснювати тільки зберігач. А суд своїм визначенням назвав Укрсоцбанк зберігачем 50%+1 акція НЗФ, скасувавши своє попереднє рішення від 25 липня поточного року, згідно з яким зберігачем і реєстратором в одній особі було визнане ТОВ «Славутич-Реєстратор».

Однак, за словами С. Власенка, роз’яснюючи процес повернення цього пакета акцій Фонду держмайна, він не зобов’язав Укрсоцбанк перевести акції на рахунок ФДМ, доручивши цю процедуру визнаному ним реєстратору «Славутич-Реєстратор». Крім того, суд зобов’язав «Славутич-Реєстратор» надати виписку про право власності на цей пакет акцій, належний державі.

Однак ні «Славутич-Реєстратор», ні будь-який інший реєстратор, у принципі, не може з точки зору закону переводити знерухомлені акції, а отже, виконати рішення суду. Більш за те, я к повідомив член Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Іван Нестеренко, Укрсоцбанк має договір на обслуговування цього пакета з реєстратором ТОВ «Альфа-Інвест». Тому тільки він може надати довідку ФДМ про переведення цих акцій із рахунку ПФК «Придніпров’я» на рахунок Фонду в «Укрсоцбанку» , як того вимагає рішення суду.

Нестеренко повідомив, що комісія вже ухвалила рішення щодо дев’яти з 34 підприємств, у яких реєстр вели двоє і більше реєстраторів. Вісім реєстраторів позбавлені ліцензій. Також він відзначив, що випадки з наявністю кількох реєстраторів переважно стосуються структур, пов’язаних із ПриватБанком.

За словами Нестеренка, зараз, коли не відповідне законодавству право управляти акціями НЗФ надане компанії «Славутич-Реєстратор», яку позиціонують як дружню Привату, група отримує унікальну можливість тиснути на державу як на власника заводу. У будь-який момент, заявивши про незаконність попередніх дій, він може оголосити, що держава не є власником.

Таким чином, державним підприємством держава не управлятиме. Причому робиться це, за словами Нестеренка, не вперше. А переведення Укрсоцбанком акцій НЗФ на рахунок ФДМ України можливе тільки за наявності відповідного рішення суду, якого ще не ухвалили. Сергій Власенко також не виключив можливості інших судових позовів на рішення судів у цій справі, зазначивши, що крапку в поверненні акцій НЗФ ще не поставили.

Поставити ж її можна, на думку Власенка, лише визнавши право «Альфа-Інвест» вести реєстр НЗФ, чого вимагає й ДКЦБФР, і доручивши зберігачеві, а не реєстраторові, займатися переводом акцій. Причому з цим, схоже, треба поквапитися. Адже програма приватизації 2005 року дуже щільно зав’язана на приватизації НЗФ. А який нормальний інвестор погодиться купити підприємство, коли до пуття не встановлено, хто повинен переміщувати контрольний пакет акцій, і якщо його нинішнього власника в будь-яку хвилину можна обвинуватити в шахрайстві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати