Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європа близько, а доїхати до неї нелегко

05 листопада, 00:00

Своїми міжнародними автомобільними перевезеннями Україна щедро "спонсорує" бюджети інших країн. Махнувши рукою на те, що технічний стан наших автомобілів не відповідає прийнятим у світі екологічним та іншим нормам, ми приречено платимо чималі штрафи. І так повторюється щороку, щодня.

А починається все з техогляду в ДАІ. Власникам автомобілів не варто пояснювати всі тонкощі й маленькі хитрощі цієї процедури. ДАІ є до того ж інстанцією, яка контролює... сама себе. Парадокс полягає ще й у тому, що після техогляду за виявлені порушення штрафує та ж сама ДАІ.

Якщо звернутися до досвіду проведення техоглядів у європейських країнах, то там цим займається не поліція, а незалежна діагностична станція. Одночасно з талоном техогляду водій отримує й екологічний паспорт. Сама ж діагностика проводиться на комп'ютерному обладнанні фірм "Bosch", "Cartec", "Macha", "Heca".

Не можна сказати, що у нас у цьому напрямі нічого не робиться: влітку в Києві відкрилася перша в Україні незалежна діагностична станція "Картек-Авто", комп'ютерне обладнання якої (німецька фірма " Cartec") дозволяє провести перевірку автомобіля відразу за 33 параметрами безпеки руху й за 9 параметрами, що пов'язані з охороною навколишнього середовища. Обладнання дозволяє також провести повну діагностику двигуна. Для України ця станція унікальна, проте великої зацікавленості в її тиражуванні державні структури, як завжди, не виявляють. До яких би інстанцій не звертався директор "Картек-Авто" з пропозиціями про співробітництво, відповіді не отримував.

Між тим такі фірми, особливо в прикордонних областях, дозволили б звести кількість штрафів, які наші водії платять за кордон, до мінімуму, попереджати дорожньо-транспортні пригоди, знизити навантаження на довкілля. Незайве сказати, що незабаром "Картек-Авто" буде сертифіковано на комісії Європейського Союзу.

Звичайно, автоінспекції буде важко ламати стереотипи, відмовлятися від узаконених джерел прибутку, та іншої альтернативи немає. Рано чи пізно ми прийдемо до того, що якісний огляд транспортних засобів - це не лише запорука безпеки, а й економія коштів водіїв та організацій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати