Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Недобудовані мрії

Експерт: Щоб закінчити довгобуди, державі потрібно більше покривати відсотки за іпотекою, а не фінансувати будівельників
06 серпня, 12:02
Фото з архіву "Дня"

Держава відтермінувала на рік сплату податку на нерухоме майно. Але на багатьох українцях цей збір жодним чином не позначиться. Адже більшість із них не може купити житло. А навіть ті, хто купив, не можуть дочекатися, поки його здадуть в експлуатацію.

Згідно з інвентаризацією, яку Мінрегіонбуд провів спільно з місцевими органами виконавчої влади, станом на 1 січня цього року в країні налічується понад 16 тисяч довгобудів, з яких потребують добудови понад 9 тисяч. Решта 7 перебувають у стані, коли закінчення робіт буде економічно недоцільним. З них, за даними міністерства, — 4,96 тисяч житлових довгобудів, на завершення яких загалом потрібно 56 мільярдів гривень. Більш як половина — 55%, або 2240 об’єктів із загальної кількості житлових довгобудів перебувають у приватній власності. Для їхнього завершення необхідно більш як 27 мільярдів гривень. Ще 702 об’єкти (17%) належать державі, для їх добудови необхідно 7,9 мільярда гривень. 1154 недобудів (28%) перебувають у комунальній власності і потребують для завершення будівництва 10,4 мільярда гривень.

Для прикладу: лише в Києві нині в недобудованій стадії — понад 80 об’єктів, що перебувають у державній власності. «Їх недоцільно добудовувати. Простіше знести і на цьому місці звести нові будівлі», — зазначив заступник голови КМДА Михайло Кучук. За його словами, ще близько 50 недобудованих житлових будинків — у підвішеному стані. «Там розпочато роботи, люди вклали гроші, придбали квартири. Ми не можемо зараз вплинути на забудовника. Олександр Попов звертався до Кабміну, аби нам надали повноваження вести переговори із забудовником як з фізичною особою, а не з банками», — зазначив Кучук, додавши, що зараз київська влада працює над добудовою 11 житлових будинків і кількох шкіл у різних районах Києва.

Загалом в Україні у першому півріччі ввели в експлуатацію 376 об’єкти-довгобуди, відрапортував міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Темник. Третина з них — це житлові будинки. Решта — школи, дитячі садки, торговельні будівлі, лікарні і приміщення комунальної сфери.

«Питання завершення довгобудів перебуває під особистим контролем віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, який на початку березня в Сімферополі провів всеукраїнську нараду з розв’язання проблемних питань довгобудів», — зазначив Темник. Нагадаємо, тоді Вілкул зобов’язав міністерство спільно з регіонами активізувати роботу з прискорення завершення будівництва довгобудів і не допустити збільшення кількості таких об’єктів. При цьому віце-прем’єр нагадав, що протягом 2011—2012 років в експлуатацію в Україні ввели 1,8 тисяч об’єктів, будівництво яких не було завершено. Це дало змогу на 10% зменшити кількість довгобудів в Україні. Але ця цифра все одно незначна.

За словами експертів, для добудови житлових будинків держава передусім має створити стабільне фінансування програм з покриття відсотків за іпотечним кредитуванням. «Ці об’єкти можна закінчити, якщо держава допоможе з програмами про іпотеку і доступне житло. Гроші потрібно давати людям на погашення відсотків за кредитами. І тоді і люди понесуть гроші, і ми, будівельники, піднімемося. Я не бачу сенсу в тому, аби гроші давати безпосередньо будівельникам. Адже тоді квартири все одно не добудовуватимуть. Тому що кредити високі, і ми винні будемо державі ці гроші. Житло буде дорогим. І його ніхто не купуватиме. І ми таким чином створимо на ринку велику кількість готового, але непотрібного житла», — зазначає в розмові з «Днем» директор АТЗТ «ВО «Сизидатель» Леонід Турчин, який займається будівництвом у Дніпропетровській області. Окрім того, він сказав, що зараз основний акцент у добудові будівель сконцентрований на містах. «Водночас ми дуже мало займаємося селом. Там дуже багато недобудів. Свого часу у Дніпропетровській області ми провели дослідження і побачили, що на селі дуже багато покинутого і недобудованого. Там потрібно менше грошей, аби відновити. Передусім потрібно звернути увагу на населені пункти, які розташовані в 50-кілометровій доступності від великих міст. Потрібно створити там умови. Збільшити кількість транспорту, зайнятися соціально-культурною сферою. Добудова і введення в експлуатацію об’єктів там дещо дешевша, ніж у місті», — зазначив Турчин.

При цьому він наголосив, що зараз потрібно підвищити темпи будівництва, адже процес будівництва постійно дорожчає. «Що більше ми зволікатимемо з добудовою об’єктів, то дорожче це  нам обійдеться», — каже експерт. Його слова підтверджують і дані Держкомстату. Так лише за останні півроку ціни на будівельно-монтажні роботи в Україні порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 6,5%. «Найбільше зросли ціни на будівельно-монтажні роботи у сфері комплексних промислових споруд і житлових будинків — на 7,4% порівняно із січнем-червнем 2012 року. А найменше збільшилася вартість будівельно-монтажних робіт у сфері нежитлових споруд — на 6%», — зазначили в Держкомстаті. За словами Турчина, на сьогодні ціна на будівництво житлового об’єкту дорівнює близько 8 до 9 тисяч гривень. «Зараз ціни на матеріали трохи зупинилися, але за останній рік були моменти, коли їх вартість зростала на 10—20%», —наголосив експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати