Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українська преса 100 років тому

Вінницька «Тімірязєвка» відкрила для читачів безкоштовний доступ до електронного архіву періодики
10 квітня, 18:46

Із 1 квітня відвідувачі Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва мають можливість попрацювати з оцифрованими періодичними виданнями, які виходили у різних регіонах України і поза її межами в першій половині ХХ століття. Загалом це понад 400 видань, які видавалися різними мовами: українською, польською, німецькою, румунською, їдиш, кримськотатарською та російською. Вільний доступ до архіву української преси бібліотека отримала завдяки проекту компанії «Архівні інформаційні системи LIBRARIA».

«Проект розпочався ще 2012 року, коли були відскановані перші колекції українських газет наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. З часом авторам вдалося охопити періодику аж до 1950-х років. Це унікальна робота, бо оцифровано фактично 700 тисяч сторінок, — розповідає заступник директора Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва Галина СЛОТЮК. — Цього року вони звернулися до нашої бібліотеки з готовністю надати нашим користувачам вільний доступ до свого ресурсу. Тобто з 1 квітня на базі нашої бібліотеки в кожному структурному підрозділі відведено робоче місце для того, щоб читачі мали змогу скористалися повним доступом до електронної бібліотеки періодики LIBRARIA. З домашнього комп’ютера на цей ресурс можна зайти, але побачити лише відкриті дані, тобто титульні сторінки оцифрованих видань. У нас — читачі мають можливість не лише прочитати публікації, а й скачувати як тексти, так і фотоматеріали».

Галина Слотюк додає, що на сайті можна вести пошук за будь-яким ключовим словом. Крім морфологічного повнотекстового пошуку, доступний також пошук за назвами видань, регіонами, хронологією. Окремо може бути застосований пошук за заголовками статей, а також пошук ілюстрацій за підписами до них. На ресурсі доступні не лише цифрові зображення, а й розпізнані тексти видань з інтерактивними змістами кожного з чисел, що надає користувачам широкі пошукові можливості.

«Про нову послугу нашої бібліотеки ми сповістили листами всі навчальні заклади області, оскільки база унікальна — зібрано все в одному місці. Це і краєзнавчий матеріал, і історичний, і тематичний для науковців, які досліджують вузькі напрямки в розрізі історичних періодів, — продовжує заступник директора. — Ми також самотужки оцифровуємо свої періодичні видання, але наші технічні можливості не дозволяють розпізнавати тексти, тому ми просто скануємо сторінки раритетних сторічних видань і розміщуємо їх у своїй базі як фото. Натомість автори LIBRARIA мають суперсучасне обладнання, що надало можливість створити колекцію газетних фондів України, де читачі можуть вільно працювати і завантажувати потрібні матеріали. Таким чином, у межах проекту вдалося убезпечити українську періодику столітньої давнини від передчасної втрати, бо це колосальне джерело інформації для дослідників».

Повний і безкоштовний доступ до архіву української преси відвідувачі «Тімірязєвки» матимуть упродовж півроку. Саме такий термін на користування, відповідно до укладеного договору, надали бібліотеці автори проекту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати