Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наші герої залишаться в історії навіки»

У Києві презентували фільм про українсько-литовську дружбу «За нашу і вашу свободу»
17 жовтня, 19:47

Документальний фільм «За нашу і вашу свободу» про литовсько-українську взаємопідтримку представили в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану. Фактично понад сім років зайняв шлях стрічки до глядача – саме стільки часу команда на чолі з режисеркою Ларисою Артюгіною збирала матеріал у двох країнах. Завдяки підтримці Українського культурного фонду процес нарешті вийшов на стадію монтажу, і за п'ять місяців відбувся перший допрем'єрний показ.

«Задум виник досить спонтанно, емоційно і без спеціальної задумки. Я була вражена тим, як литовці щиро відгукуються на нашу біду, як у Литві, коли розуміють, що ти українка, тебе обіймають на вулицях, зразу ж запрошують на каву чи на пиво. У наше кіно ми не змогли втиснути всіх героїв, яких ми зафільмували, тому що неможливо умістити в 50 хвилин ту неймовірну любов, яка є в литовців до українців. У нас є задумка, щоб усе ж таки історії всіх героїв побачили світ. Ми підготували концепцію книжки, а також у нас вже є сценарій для коміксу. У його основі –  історія, як студентський загін українців поїхав захищати Сейм від радянських військ», - розповіла авторка проєкту і режисерка фільму Лариса Артюгіна, додаючи: « Ми любимо всіх наших героїв, і вони лишаться в історії назавжди. Для цього ми всі наші вихідні матеріали передаємо у Державний кінофотофоноархів імені Пшеничного, партнеру нашого проєкту».

На запрошення команди показ відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас. «Я хочу від усього серця подякувати творцям за цей чудовий і прекрасний фільм про нашу спільну боротьбу за свободу. Повірте, Литва була, є і завжди буде з вами у боротьбі проти російської агресії. У Литві це є аксіомою, яку розуміють і підтримують як керівники нашої країни, так і звичайні литовці. Ми будемо з вами завжди і разом до перемоги», - наголосив Посол.

Учасник подій у Вільнюсі, що передували відновленню литовської незалежності, а також української Революції Гідності Гарольдас Даумантас нині очолює волонтерську групу підтримки України у «Союзі стрільців Литви». «Я був молодим студентом першого курсу, коли потрапив у вільнюські події і після цього, багато років  по тому, коли опинився на Майдані у Києві, вразила та спільна емоція, і все було дуже подібно до подій початку 90-х. Звісно, з Україною підтримуємо зв’язки, допомагаємо протидіяти Росії. Пару тижнів тому робили публічну акцію: до нас збирався їхати музикант, який перед цим у 2019 році  грав у Донецьку. Він хотів зробити те саме у Литві, але злякався. Нині до нас намагається приїхати хор з якогось Данилівського монастиря із Москви, який дуже любить бувати у Криму і на всяких російських заходах, пов’язаних із приєднанням Криму. Ми також намагаємося зробити акцію, щоб вони так просто сюди не їздили», - розповів Гарольдас Даумантас.

«За нашу і вашу свободу» - фактично перший документальний фільм, який розкриває природу теплих взаємин литовців з українцями, досліджує причини взаємодопомоги. Попереду запланована всеукраїнська прем’єра, домовленості про яку є з Суспільним телебаченням, а також паралельний показ на каналі LRT у Литві. Крім того, автори проєкту не збираються зупинятися на цій стрічці, адже нові історії знаходять їх і доповнюють та поглиблюють існуючий матеріал. За словами Вікторії Бойко, екскурсовода Національного музею Революції Гідності, тема литовсько-українських відносин, як у розрізі сучасності, так і більш давніх часів, лишається недостатньо артикульованою в публічному просторі, хоча значущість спільного історичного періоду очевидна. А отже, затерті радянським минулим взаємозв’язки мають бути проявлені і відновлені.

Нагадаємо, уривки з фільму «За нашу і вашу свободу» у текстовій версії публікує газета «День» як інфопартнер проєкту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати