Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iспанське кіно: велетні й молоко скорботи

Сьогодні відкрився кінофестиваль «Лінія іспанського кіно»
25 лютого, 00:00
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ «МОЛОКО СКОРБОТИ»

Організатором фестивалю традиційно виступила компанія «Артхаус Трафік» (за участю інвестиційно-фінансової групи «TAС» і посольства Іспанії в Україні).

Програма «Лінії іспанського кіно» цікава й насичена. Відкриє фестиваль кримінальна драма «Карта звуків Токіо» (Іспанія, режисер Ізабель Койшет, у ролях: Рінко Кікучі, Сержі Лопес, Мін Танака, Манабу Ошіо). Японський бізнесмен Нагара, чия донька покінчила життя самогубством, підозрює, що у її смерті винен іспанський власник винної крамнички Давид. Бізнес-партнер Нагари, таємно закоханий у його доньку, наймає Рю — дівчину-кілера, аби помститися іспанцеві. Звукорежисер, закоханий у Рю, мріє створити детальну звукову карту Токіо. Серед мільйона звуків, створюваних величезним містом, загублена і ця історія кохання.

«Кармо» (Іспанія, Польща, Бразилія, реж. Муріло Паста, в ролях: Феле Мартінес, Маріана Лурейро, Сеу Хорхе, Марсіу Гарсіа) — авантюрне роуд-муві про професійного картяра з паралізованими ногами, компанію якому складає норовлива красуня. У свою чергу, «Вісім побачень» (Іспанія, режисери — Періс Романо та Родріго Сорогоєн, у ролях: Рауль Аревало, Марія Балестерос, Сесілія Фрайр, Белен Руед, Хорді Вілчес, Вероніка Ечегі, Хосе Луїс Гарсіа Перес) — стандартний зразок комічної мелодрами, побудованої на пізнаваних персонажах і ситуаціях.

Однак, певна річ, головними подіями фестивалю будуть прем’єри двох фільмів — сенсацій торішнього Берлінського кінофоруму.

«Велетень» (Іспанія, Аргентина, Уругвай, Німеччина, реж. Адріан Бінієз, у ролях: Хорасіо Командуле, Леонор Сваркас, Ігнасіо Алкурі, Фернандо Алонсо) був відзначений торік «Срібним Ведмедем» Берлінале. У стриманій по-європейськи манері Адріан Бінієз показує історію Яра — скромної людини, непримітної нічим, окрім свого величезного зросту. У його житті немає місця несподіванкам — він Гігант у світі, пристосованому для людей, які набагато нижчі за нього. Життя круто міняється для героя після того, як він закохується у прибиральницю супермаркету Юлію. Його кохання починається зі спостереження за дівчиною через приховану камеру безпеки і стає все сильнішим і самовідданішим. Велет бачить свою місію в постійній опіці над Юлією. Він для неї — справжній янгол-охоронець. Коли в супермаркеті починають звільняти співробітників, Яр постає перед суворим вибором між коханням і кар’єрою.

«Молоко скорботи» (Іспанія, Перу, реж. Клаудія Льоса, у ролях: Сусі Санчес, Магалі Солієр, Маріно Балон), відзначене не лише «Золотим Ведмедем» у Берліні, але й номінацією на премію «Оскар» у категорії Кращий іноземний фільм 2010 року — це справжній прорив перуанського кіно на вищий рівень визнання.

Клаудія Льоса народилася в Лімі. Небога письменника М. Варгаса Льоси та кінорежисера Луїса Льоси. Закінчила відділення кіно-факультету масових комунікацій університету Ліми, потім навчалася у Нью-Йорку та Мадриді. Працювала в Барселоні у рекламній індустрії. 2005-го заснувала власну кінокомпанію «Vela Films» і 2006-го зняла перший повнометражний фільм «MADEINUSA», який отримав численні нагороди на міжнародних кінофестивалях. «Молоко скорботи» (2009) — другий фільм режисера.

Історія тут не лише трагічна, але й певною мірою ірреальна. Молода героїня з молоком матері ввібрала страх перед навколишнім світом. Матір згвалтували за часів правління у Перу фашистського режиму, який з 1980 по 2000 роки розправився з 70 000 осіб. Аби не повторити долі матері, героїня тримає в інтимному місці картоплину, яка має слугувати щитом під час спроби згвалтування. Картоплина живе своїм життям і навіть проростає.

Після показів у Києві «Лінія іспанського кіно» продовжиться у Донецьку, Дніпропетровську, Львові, Одесі та Харкові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати