Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фестиваль-легенда

18—20 липня в Дубно пройде «Тарас Бульба-2008»
16 липня, 00:00
КРЕАТИВНА НІНА МАТВІЄНКО — ОДНАКОВО ЗАПИТАНА ЯК НА ФОЛЬК-ДІЙСТВАХ, НАПРИКЛАД, «КРАЇНА МРІЙ», ТАК І НА РОК-ФЕСТИВАЛЯХ, ЗОКРЕМА, — «ТАРАСІ БУЛЬБІ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

18 липня у місті Дубно, що на Рівненщині, водинадцяте відбудеться рок-фестиваль «Тарас Бульба». Його називають фестом-легендою. Заснований у 1991-му, він є ровесником незалежної України. У різні роки у ньому брали участь: Василь Жданкін, Марія Бурмака, Руслана, Ніна Матвієнко, Люба Білаш, «Плач Єремії», «Вій», а також відомі команди із Австрії, Словаччини, Польщі, Німеччини та Росії. До слова, популярний український поет і прозаїк Сергій Жадан з Харкова свої відвідини кількарічної давнини «Тараса Бульби» вважає пам’ятною подією.

«Після запалу перших «Червоних рут» ми мислили «Тараса Бульбу» як фестиваль всеслов’янського значення, тому почесними гостями і членами журі запросили найкращого на той час московського гітариста Віктора Зінчука і лідер найвідомішої естонської групи «Каміння, що котиться»... А до роботи над сценографією — найцікавіших художників, які зробили оригінальний сценічний дизайн, а саме — грандіозну триметрову люльку Тараса Бульби, яка і стала символом дійства, — згадує режисер-постановник фесту у 1992 та 1993 роках Сергій АРХИПЧУК. — Звичайно, нашою головною метою було підтримати ті проукраїнські творчі сили, які вже заявили про себе. Приємно, що чимало зараз знаних музикантів і тих, які очолюють рекордингові компанії, пройшли через гарт «Бульби», зокрема, Юрко Кондратюк — нині лідер-гітарист гурту «Платина», Едуард Клім — керівник компанії «Lavina Music»... Варто згадати, що на ньому «засвітилася» Руслана. Там вперше відчув, що таке ведення масштабної події, теперішній генеральний продюсер телеканалу «ICTV» Олександр Богуцький... Хоча фест і проводився на західно-українських теренах, але він був притягальний для усієї України! І зараз не губиться серед інших. На сьогодні це один із небагатьох конкурсних фестивалей. Багато хто з рокерів, не маючи такої потужної підтримки, якої вони прагнуть, проходять через «Тараса Бульбу» як через знак якості».

Як і зазвичай, дійство розгорнеться на мальовничих берегах річки Іква, під мурами старого замку князів Острозьких та Любомирських. Вочевидь, таке розташування сприяє особливій атмосфері. Перші два дні молоді гурти (а за підсумками попереднього відбору, їх має бути двадцять) змагатимуться за перемогу. Третього ж дня пройде гала-концерт за участю переможців та гостей фесту. До речі, цьогоріч гості — шановані та імениті: Серґо Чантурія, групи «Кожному своє», «Анна», «Ніагара», «Without Limits»... А гучну крапку події поставлять культові «ВВ»!

Детальна інформація на сайті фестивалю www.tarasbulba-fest.kiev.ua.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати