Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Частина депутатів-сумісників залишиться на посадах

16 травня, 00:00

Зберігають право суміщення ті депутати, які суміщали депутатський мандат з іншою діяльністю до набрання чинності Конституційного договору (8 червня 1995 року). Бо доти не було визначено обмежень щодо таких суміщень. Саме так було оприлюднено вчора на пленарному засіданні Конституційного Суду України рішення у справі за поданням народних депутатів.

Подія, без перебільшення, історична. Адже це перше рішення Конституційного Суду (КС), на який покладають так багато надій як на безстороннього арбітра і який підходитиме до вирішення справ лише з позицій конституційності. Перша розглянута справа депутатів-сумісників, за словами судді-доповідача Миколи Козюбри, є "політично гострою, заполітизованою і юридично непростою". Рішення КС у цій справі грунтується на основі одного з найважливіших принципів юриспруденції: закон не має зворотної сили.

Іще одним вельми резонансним питанням була проблема прийняття, точніше неприйняття, певною частиною депутатського корпусу присяги. Нарешті і в цьому дискутабельному питанні поставлено останню крапку. Згідно із законом, присягу мають складати перед вступом на посаду. Через те для тих, у кого був депутатський мандат на час прийняття присяги, ця акція не має жодних юридичних наслідків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати