Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

5 серпня — символічний день початку Великого терору 1937 року

06 серпня, 11:07
ФОТО МИКОЛИ ХРІЄНКА

5 серпня 1937 року — символічний день початку Великого терору в Сандармосі (урочище під Медвеж’єгорськом у Карелії) — масового, планового знищення НКВС СРСР «колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів».

У серпні 1937 року з’явилася спеціальна директива тодішнього наркома внутрішніх справ СРСР Миколи Єжова за № 59190, в якій було записано: «1. З 25 серпня розпочати і у двомісячний термін закінчити операцію по репресуванню найбільш активних контрреволюційних елементів з числа утримуваних в тюрмах ГУГБ, засуджених за шпигунську, диверсійну, терористичну, повстанську і бандитську діяльність, а також членів антирадянських партій (троцькістів, есерів, грузмеків, дашнаків, ітихатистів, мусаватистів тощо) та інших контрреволюціонерів, які проводять в тюрмах ГУГБ активну антирадянську роботу. У Соловецькій тюрмі ГУГБ репресуванню піддати також бандитів і кримінальні елементи, які ведуть в тюрмі злочинну роботу. 2. Всі перераховані контингенти після розгляду їхніх справ на Трійках при УНКВД підлягають розстрілу. 3. Вам для Соловецької тюрми затверджено для репресування 1200 осіб».

Нагадаємо, що 2012-й рік газетою «День» було оголошено Роком «Списку Сандармоху». Блок матеріалів на цю тему — на сайті «Україна Incognita».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати