Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З Білорусі з любов’ю

Від місії ОБСЄ в Мінську залишився лише офіс
31 жовтня, 00:00

За словами прес-секретаря Міністерства закордонних справ Білорусі Павла Латушка, в рамках нинішнього мандату КНГ продовжувати діяльність у Мінську не може. «Білорусь завжди висловлювалася за співпрацю з ОБСЄ, зокрема й за присутність місії у Білорусі», — сказав він. Разом із тим, в МЗС вважають, що треба розпочати серйозні переговори щодо мандату майбутньої діяльності консультативно-наглядової групи.

Місію ОБСЄ відкрили в Мінську в лютому 1998 року. Її першому, й, по суті, останньому, керівникові, Гансу-Георгу Віку, спочатку докоряла опозиція — надмірною увагою до офіційних структур. Але офіційні структури незабаром самі оголосили його своїм ворогом. У вересні минулого року, напередодні президентських виборів, Олександр Лукашенко назвав місію ОБСЄ «штабом опозиції». Обіцянку представити громадськості документи, що підтверджують існування змови опозиціонерів і КНГ, відтоді виконано не було, Вік поїхав наприкінці 2001 року у зв’язку із закінченням терміну дипломатичної місії. Новий керівник місії Еберхард Хайкен (колишній посол Німеччини в Україні) так і не отримав білоруської візи. Потім у продовженні візи відмовили трьом працівникам КНГ — Мішелю Рівольє, Ендрю Карпентеру й Меган Фітцджеральд.

Учора діючий голова ОБСЄ, глава зовнішньополітичного відомства Португалії Антоніо Мартінс да Круз зазначив, що мандат членам групи ОБСЄ було видано у вересні 1997 року й він може бути відкликаний лише за рішенням постійної ради організації, а не білоруської влади. При цьому він заявив про готовність ОБСЄ до конструктивних переговорів із цього питання з офіційним Мінськом, передає РІА «Новости».

Раніше Рада Європейського Союзу прийняла резолюцію, в якій висловила незгоду з білоруською позицією й вимагала продовжити акредитацію Аліні Жосан. Інакше, зазначається в цьому документі, «ЄС буде зобов’язаний переглянути свої відносини з Білоруссю й розробити подальші конкретні заходи».

Проти фактичного закриття місії ОБСЄ в Мінську було проведено пікет. Двох його організаторів і учасників — активістів опозиційної Об’єднаної громадянської партії Костянтина Хадику та Сергія П’яних — затримала міліція. Їм пред’явлено обвинувачення у проведенні несанкціонованої акції. Оскільки Хадика й П’яних вимагали адвоката, судові слухання у цій справі перенесено на наступний понеділок.

Білоруській службі радіо «Свобода» ситуацію, що склалася, прокоментував Ганс-Георг Вік. На його думку, місія ОБСЄ у Білорусі відновить свою роботу й працюватиме так, як це було за часів його головування. «Адже в європейських структурах представлена Росія, яка, звичайно ж, спробує вплинути на рішення Мінська, — сказав він. — З другого боку, слід очікувати так званого ефекту бумеранга від тих демократичних структур, що були створені завдяки консультаціям місії й діяльність яких сьогодні значно обмежена владою». На думку ж колишнього голови Верховної Ради Білорусі Мечислава Гриба, причина «політики витиснення» КНГ з Мінська полягає, в тому, що «скоро в Білорусі відбудеться низка значних політичних подій — вибори до місцевих рад депутатів, не виключений референдум про зміни до Конституції, потім вибори в парламент». «Тому влада не хотіла б, щоб у цей період представники ОБСЄ перебували на нашій території», — вважає Мечислав Гриб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати