Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зі мною цього ніколи не станеться»

За останні кілька років кількість звернень громадян за допомогою внаслідок того, що вони стали жертвами рабства, зросла на 17%
22 жовтня, 10:35

Минулого тижня у 18-ти містах України відбулися марші WalkforFreedom — акції, спрямовані на інформування українців та привернення їхньої уваги до проблеми торгівлі людьми. За оціночними даними Міжнародної організації міграції, за роки незалежності від торгівлі людьми постраждало приблизно 230 тисяч громадян, лише в період з 2015-го до 2017 року — 70 тисяч. На жаль, актуальність проблеми з роками не зменшується. Так, за даними Мінсоцполітики, за останні кілька років кількість звернень громадян по допомогу внаслідок того, що вони стали жертвами рабства, зросла на 17% (торік в Україні визнано постраждалими 291 громадянина). Найбільше українці потерпають від торгівлі людьми в Росії, Польщі, Туреччині, Німеччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, Італії та Китаї.

«Цей вид злочинної діяльності виявився на третьому місці у світі за прибутковістю після збуту наркотиків і зброї... Мінсоцполітики є головним координатором у питанні боротьбі з торгівлею людьми, адже важливим є саме соціальний захист. Ми хочемо нагадати, що громадянам, які постраждали, ми маємо можливість надавати разову фінансову допомогу, а також безоплатну психологічну та медичну допомогу. Тільки за цей рік виявлено 867 громадян України, які постраждали від торгівлі людьми, також — сім іноземців (чоловіки — переважають). З них понад 80 — дітей. Також констатуємо, що за останній час експлуатація чоловіків збільшилася на 25%. За видами експлуатації половина громадян потерпіли від трудової експлуатації, 222 — від сексуальної, 57 втягнуто у жебракування, дев’ять — від так званої змішаної експлуатації, 10 — від вилучення органів», — розповів заступник міністра з питань європейської інтеграції Міністерства соціальної політики України Сергій НІЖИНСЬКИЙ.

За його словами, сьогодні Україну світова спільнота моніторить щодо заходів протидії торгівлі людьми. Найголовніше — викриття фактів торгівлі, надання допомоги потерпілим та покарання винних. За даними МВС України, цьогоріч виявлено майже 280 випадків правопорушень, які кваліфікуються як торгівля людьми (ст. 149 КК України).

«Більшу частину цих випадків виявлено саме працівниками Національної поліції. У рамках супроводу кримінальних проваджень у 230 провадженнях були встановлені особи, які вчинили такі злочини, і їм повідомлено підозру. В цілому досудове розслідування завершено в рамках 211 проваджень цієї категорії, а це — понад 46%, — розповів директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем ШЕВЧЕНКО. — За дев’ять місяців 2019 року працівники підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, викрили в Україні чотири організовані групи, які займалися торгівлею людьми: дві — у Києві і по одній в Одеській та Чернігівській областях».

Як стверджують експерти, попри масштабні інформаційні кампанії, далі актуальним залишається питання інформування про проблему та пояснення ризиків. Особливо — для уразливих категорій громадян.

«Сьогодні в Україні необхідно підвищувати обізнаність громадян, насамперед соціально уразливих груп людей: безробітних, дітей та молоді, а також населення, яке постраждало від військового конфлікту у східному регіоні. Лише за 2018 рік ми змогли в Україні охопити 25 мільйонів українців просвітницькою місією і, зокрема, 30 тисяч представників соціально уразливих груп. Проте ми стурбовані тим, що згідно з дослідженням, 84% українців знають про торгівлю людьми, але вісім із десяти переконані, що ця проблема їх не торкнеться. Тому потрібно працювати над зміною поведінки і зміною ставлення українців до ризиків», — наголошує голова місії Представництва МОМ в Україні Ан НГУЙЄН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати