Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яйця, придбані на Вінниччині, вилучають з реалізації через пташиний грип

24 січня, 09:37
Фото з соцмереж

У зв’язку з виявлення грипу птиці на ПП «Хутір», що в селі Бугаків Немирівського району, головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звернулося до всіх приватних підприємців, які купували продукцію у цього господарства, зняти її з реалізації з метою недопущення поширення збудника територією України. На сайті відомства розмістили перелік з 25 підприємств та ФОПів, які придбали яйця на ПП «Хутір» з другого по 16 січня . Як уточнили у пресслужбі, продукцію купували приватні підприємства, освітні заклади та санаторного типу, які розташовані у різних областях України, зокрема Вінницькій, Київській, Одеській, Донецькій та Черкаській. Найбільшу партію відправили до Умані.

«У разі виявлення зазначеної продукції у суб’єктів господарювання, просимо зняти її з реалізації та обов’язково повідомити про це ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області у зручний для вас спосіб: зателефонувавши за номером (0432) 65-88-00 або надіславши лист на електронну адресу: [email protected]. Такі заходи необхідні для посилення заходів біологічної безпеки і недопущення поширення збудника територією України», – наголошують у відомстві.

Разом з тим станом на вчора, 23 січня, на господарстві «Хутір» було умертвлено 108144 голів птиці, на сусідньому – ТОВ «Немирів-Поділля» 544 голови. Приміщення, де утримувалася птиця, вже вільні, розпочинаються роботи з їх очистки та дезінфекції. З метою контролю за епізоотичною ситуацією, в зонах захисту та спостереження працюють 15 робочих груп, які проводять облік птиці в індивідуальному секторі та клінічний огляд.

«Обстежели 14220 голів птиці в 556 дворах 18-ти населених пунктів, робота триває, – йдеться у повідомленні. – За результатами проведеного клінічного огляду інформації щодо захворюваності птиці в зонах захисту та спостереження не надходило. Та попри це спеціалісти ГУ Держспоживслужби у Вінницькій області відібрали і направили до лабораторії 360 зразків крові та клоакальних змивів з 18 населених пунктів, які розташовані довкола «вогнища» грипу».

Як писав «День», через масову загибель птиці на Вінниччині ввели карантин. Під його дію потрапили ПП «Хутір», ТОВ «Немирів – Поділля», СТОВ «Колосок», що розташовані у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області. Також була встановлена буферна зона (зона захисту) навколо неблагополучного пункту радіусом 3 км. та зону нагляду радіусом 10 км. Наразі ситуація контрольована.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото із соцмереж

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати