Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці дівчата з інвалідністю відкрили хореографічний гурток

23 березня, 17:55

Ще на початку цього року відвідувачки реабілітаційного центру «Гармонія», що діє у Вінниці, започаткували новий гурток – «Танці на колеса». На перше заняття зібралося чотири учасниці. Але з кожним тренування охочих потанцювати прибувало. Зараз гурток відвідує майже 10 дівчат, які пересуваються на візку. Займаються з ними професійні хореографи за програмами, які вони розробили спільно з реабілітологами.

«Коли до мене звернулися дівчата з «Гармонії» і запропонували навчити їх танцювати, я погодилася, хоча знала, що це велика відповідальність, – переконує хореограф Ірина Борзова. – Танцювати на візку не просто. Деякі рухи, як от кружляння, вимагають неабиякої сили. Тому всі композиції, перед тим, як запропонувати гуртківцям, ми погоджуємо, консультуємося з реабілітологами. Адже це має комплексна терапія – фізична і психологічна. Моя завдання, як тренера з танцю, навчити дівчат не просто рухатися у такт, чути музику, а й не соромитися показувати свою жіночу красу. Я часто їм кажуть: «дівчата слухайте слова і танцюйте емоціями».

Пристрасні та романтичні танці – це давня мрія Світлани Петріщевої, яка вже 20 років пересувається на візку. Жінка переїхали до Вінниці з Луганська. Каже, що раніше про танго на візку могла тільки мріяти, але завдяки ініціативі «Гармонії», нарешті змогла станцювати запальний танець.

«Якщо весь день провести на візку, то м’язи спини втомлюються, болять, починаєш опускати плечі, а потім взагалі не можеш розігнутися. Завдяки танцям можна добре розім’ятися, потягнутися, з’являється осанка і головне – посмішка, – каже Світлана. – У кожної з нас різні вподобання, хтось любить ламбаду, комусь подобається вальс чи танго, але усі ми радіємо з того, що маємо можливість танцювати, вчити композиції, тренуватися і зрештою, можливість в майбутньому виступати на сцені».

З дівчатами займаються два тренери Ірина Бозова та Тетяна Чистякова. Заняття проводять двічі на тиждень – щосереди та щоп’ятниці у актовому залі реабілітаційного центру «Гармонія». Дівчата обіцяють перший свій номер презентувати вінничанам вже у Міжнародний день танцю, 29 квітня.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати