Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відкрилася виставка стародавніх тканих рушників

20 листопада, 17:52

У світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відкрилася виставка «Легенди тканих рушників» із приватної колекції майстра народної творчості, колекціонера Сергія Бугая. У експозиції представлені 70 тканих рушників, які є взірцями традиційного ручного ткацтва України. Зокрема, це рушники східного Поділля (майже з усіх районів Вінниччини), а також рушники Київщини, Чернігівщини, Сумщини та Полісся. Як розповідає автор колекції, ткані вироби мають відмінність в етнічній орнаментиці, знаково-символьних елементах, в кольоровій гамі, техніках, видах полотна і розмірах, що дає певну інформацію про ткацтво в тій чи іншій місцевості.

«Ручне ткацтво, виплекане багатьма поколіннями українського народу, має тисячолітню історію і давні традиції. Цей вид народного мистецтва виявився дуже сприйнятливим до змін в суспільному житті, адже в ньому знаходили відбиток історичні події, природно-географічні параметри, сама господарська діяльність людини з її характерними особливостями. В ньому також проглядаються етнокультурні взаємовідносини українського народу з подібним напрямком діяльності народів сусідніх країн. Все це сформувало певні особливості та відмінності ткацтва на теренах України, зокрема і на Поділля», – каже Сергій Бугай.

Народною творчістю він займається вже понад 15 років. Образотворчому мистецтву навчався у Вінницькому вищому професійно-технічному училищі № 5. Освоївши декоративний розпис, він став талановитим майстром цього виду народного мистецтва, але попри це займається ще й дослідницькою роботою. Збирає і досліджує зразки традиційного декоративного розпису, характерного саме для Східного Поділля. Крім декоративного розпису, Сергій займається писанкарством, іконописом, живописом і вишивкою. У творчому доробку майстра нараховується вже близько 1300 робіт.

Нинішня виставка Сергія Бугая дає можливість шанувальникам народного мистецтва познайомитися з традиційним ткацтвом різних регіонів України. Експозиціями діятиме до 15 грудня. Переглянути її можна в онлайні на сторінці Вінницького обласного центру народної творчості на його сторінці у Facebook.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото з Facebook-сторінки Сергія Бугая

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати