Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Волинському краєзнавчому музеї покажуть історичні зразки холодної зброї

20 квітня, 14:14
Фото з відкритих джерел

«Мотивом підготовки виставки «Багнети армій світу» стали нові надходження історичних зразків холодної зброї до Волинського краєзнавчого музею і мілітарна тематика, яка надзвичайно актуальна на даний час у широкому розумінні цього слова», -  каже  Богдан  Зек,  провідний  науковий  спіробітник  музею,  кандидат історичних  наук  й  автор  ідеї  виставки.  - Ідею відкриття виставки по багнетах насамперед підтримав директор Волинського краєзнавчого музею – заслужений працівник культури України Анатолій Силюк. Експонати були передані музею Першим відділом державної виконавчої служби  Луцька, за сприянням Головного управління Національної поліції у Волинській області. За це, ми їм дуже вдячні і розраховуємо на подальшу співпрацю заради збереження історико-культурної спадщини України».

 Завдання виставки – показати розвиток холодної зброї – багнетів, їхні різновиди, якими послуговувались мільйони солдатів на всіх континентах і частинах світу. Зброя – це лише знаряддя вбивства, але й витвір мистецтва, результат технічних і наукових досягнень країн і народів. Виставка «Багнети армій світу» демонструє озброєння армій Австро-Угорщини, Аргентини, Української Народної республіки, Швеції, Німеччини, Російської імперії, Радянського Союзу, Франції, Швейцарії та багатьох інших країн другої половини ХІХ–ХХ ст. Ключовим завданням було показати різні моделі і їх варіації: ерзац-багнети, багнети-тесаки, багнети-ножі і тому подібне. «Далеко не всі знають, що до легендарної гвинтівки системи «Мосіна-Нагана», більш відомішої, як «трьохлінійка» було розроблено декілька різновидів багнетів і три з них є на нашій виставці»,  -  каже  Богдан  Зек.

 Чи можна виділити найкращий експонат виставки ? Напевне,  на  його  думку,  лише за станом збереження, оскільки кожний багнет заслуговує на окрему лекцію про історію його винайдення, історію армії і країни якій він служив, у яких конфліктах брав участь. Як кажуть, краще один раз побачити, а ніж сто разів почути, тому запрошуємо відвідати виставку «Багнети армій світу» у Волинському краєзнавчому музеї в Луцьку,  яку  презентують  23  квітня.

Наталія МАЛІМОН,  «День»,  Луцьк

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати